Zarrab temyiz hakkından vazgeçti

Zarrab temyiz hakkından vazgeçti

ABD'de yargılanan Reza Zarrab, yargıcın sorusu üzerine temyiz hakkında vazgeçtiğini açıkladı. Zarrab, "Bilinçli olarak haklarımdan feragat ediyorum" dedi.

ABD’de tutuklu olarak yargılanan işadamı Reza Zarrab (Rıza Sarraf), mahkemeye çıktı. Zarrab, “Mahkumiyet sonrası temyize başvuru seçeneğinden feragat mı ediyorsunuz?” sorusunu, “Ortaya çıkabilecek çıkar çatışmaları konusunda bilinçli olarak haklarımdan feragat ediyorum” şeklinde cevapladı.

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme, “bankacılık sahtekarlığı” ve “kara para aklama” suçlamaları ile 19 Mart 2016’da tatil için gittiği Miami’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Reza Zarrab yargıç karşısına çıktı.

ZARRAB’TAN AVUKATINA ‘KÖTÜ MÜ?’ SORUSU

Duruşmaya güvenlik görevlileri eşliğinde getirilen Reza Zarrab, mahkeme salonuna girer girmez izleyiciler arasında bulunan aile avukatı Şebnem Eriş’e “Kötü mü” diye sordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği Konutu’na giden Eriş, Zarrab’ın sorusunu “Yok” diye yanıtladı.

Çok sayıda Amerikalı gazetecinin de izlediği duruşmada, Yargıç Richard Berman, Zarrab’ın savunma ekibine kattığı avukatlar olan eski New York Belediye Başkanı Rudolp Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey’in davadaki rollerini sorguladı.

‘ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME AYRICALIK YARATACAK MI?’

Zarrab davası ile ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükleri belirtilen avukatlar Giuliani ve Mukasey’nin Türkiye’ye yaptıkları geziyi de anımsatan Berman, “Bu görüşmelerin Zarrab için dava sürecinde bir ayrıcalık yaratıp yaratmayacağını” sordu.

Berman, ayrıca Giuliani’nin başdanışman olarak hizmet verdiği Greenberg Traurig firmasının, ABD’de Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilciliğini yapmasının şimdi ya da gelecekte olası bir çıkar çatışması yaratıp yaratmayacağını sorusunu yönetti. Berman, Zarrab’tan bunun farkında olup olmadığını kendi sözleri ile anlatmasını istedi.

‘BANA YARDIMCI OLACAK DURUMLAR TÜRKİYE’YE ZARARA VEREBİLİR’

“Greenberg Traurig’in Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin temsilciliğinden dolayı, mahkumiyet sonrası temyize başvuru seçeneğinden feragat mı ediyorsunuz?” sorusuna karşılık Zarrab, Türkçe olarak yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sayın Hakim, Greenberg Traurig hukuk bürosunun Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ettiğini anlıyorum. Teorik olarak bana yüklenen suçlar konusunda, bu durumda benim ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarları farklılık gösterebilir. Teoride, mahkemede bana yardımcı olacak durumlar, Türkiye Cumhuriyeti’ne zarar verebilir ya da benim savunmamı olumsuz etkileyebilir. Greenberg Traurig firmasının beni savunmayı sürdürmesini istiyor, ortaya çıkabilecek çıkar çatışmaları konusunda bilinçli olarak haklarımdan feragat ediyorum.”

Zarrab, Giuliani’nin çalıştığı firma Greenberg Traurig ile Mukasey’in çalıştığı Debevoise ve Plimpton hukuk firmaları ile çalışmayı sürdürmek isteyip istemediği sorusuna da “Kesinlikle” karşılığını verdi.

New York JFK Havalimanı’ndan Türkiye’ye dönerken 27 Mart’ta benzer suçlamalarla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve davası Zarrab davası ile birleştirilen Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 12 Haziran’da, Zarrab da 30 Ekim’de yeniden yargıç karşısına çıkacak.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.