Zam öncesi ilaçlar aniden yok oldu!

Zam öncesi ilaçlar aniden yok oldu!

İlaç fiyatları 20 Şubat'ta yüzde 10 zamlanacak.

İlaç fiyatlarına şubat ayında yapılacak döviz kuru zammı nedeniyle piyasada sıkıntı baş gösterdi. 20 Şubat’ta yüzde 10.6 zamlanacak ilaçlar piyasada bulunmayınca devreye Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) girdi. Kurum, yaptığı duyuruda, ilaç olduğu halde talepleri geri çeviren firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağını açıkladı.

Sözcü‘nün haberine göre, TİTCK 6 Ocak’ta, “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro değerinde değişiklik hakkında duyuru” yaptı. Duyuruya göre, tüm ilaçlar 20 Şubat’ta yüzde 10.6 zamlanacak. Yurttaşlar, bu fiyat düzenlemesine bir ay kala ilaç bulmakta zorlanmaya başladılar. Bazı ilaçlar piyasadan birden bire yok oldu.

Türk Eczacılar Birliği’nin verdiği bilgilere göre, özellikle astım ve hipertansiyon gibi hayati önem arz eden ilaçların, bazı ağrı kesici ve antibiyotiklerin temininde sıkıntılar olduğu biliniyor.

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Arman Üney, özellikle bazı ilaç gruplarında ilaç teminde sıkıntılar yaşandığını belirtti. Üney şunları söyledi: “Zam duyurusundan sonra birliğimize, eczacılardan, vatandaşlardan ve bazı eczane odalarından, ilaç temininde sıkıntılar olduğuna dair şikâyetler gelmeye başladı. Özellikle belirli astım ilaçlarında, hipertansiyon ilaçlarında, bazı ağrı kesiciler ve antibiyotiklerde sıkıntıların olduğu bilgileri geliyor. Biz de bu endişeler üzerine durumu TİTCK’e bildirdik ve nedenini sorduk. Çünkü sebebinin ne olduğunu biz bilmiyoruz; burada sorumlu kurum TİTCK’tir. Bizim bildirimimiz üzerine TİTCK bugün bir duyuru yaptı. Biz de bulunamayan ilaçlarla ilgili bildirim yapılması konusunda websayfamıza bildirim butonu koyduk ve buradan çıkacak raporları TİTCK ile paylaşacağız. Sürecin düzelmesi için gereken yazışmaları yaptık. Bu aşmada TİTCK, ‘İlaç Takip Sistemi’ aracılığı ile bu sorunu gözlemleyebilir ve çözüm getirebilir. İlaçlar 1 hafta önce bulunurken birden bire yok oldu. Henüz 19 Ocak’tayız ve fiyat düzenlemesine daha bir ay var. Hayati önem taşıyan ilaçlarla ilgili gereken tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılan uyarıda ilaç sıkıntısını yaratan firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı uyarısı yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.