’Zagros ormanları korunmalı’

’Zagros ormanları korunmalı’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ’Zagros ormanlarının korunması bizim için çok önemli bir konudur’ dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün ülkenin doğayı koruma derneklerinin yöneticileri ile görüştü. Görüşmede, Ruhani Doğu Kürdistan doğasının ve özellikle ormaların yaşadığı tahribatlara değinerek: ’’Yaşamımız için ormanların varlığı çok önemlidir. Ne yazık ki en büyük ormanlarımızdan biri olan Zagros ormaları yok olmakla karşı karşıyadır. Bizim buna karşı tedbir almamız gerekiyor’’ dedi.

Basnews'in haberine göre Ruhani, Urmiye gölünün kurumasına ilişkin ise bu durumun sadece çevre illeri değil tüm İran’ı ve hatta çevre ülkeleri de etkilediğine dikkat çekerek ’Urmiye gölünü ölmekten kurtarmalıyız’ şeklinde konuştu. Son yıllarda artan toz istilasına ilişkin, konuyu Irak başbakanı Nuri Maliki ile müzakere ettiklerini belirten Ruhani, toz yağışını bir çeşit terorizm olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.

Ortadoğu’nun en büyük ormanlarından biri olan ve Doğu Kürdistan’da bulunan Zagros Ormanları, ihmalsizlik, ağaçların kesilip kömürleştirilmesi nedeniyle kurumaya yüz tutmuş durumda. Bölge halkı bu konuda İranlı yetkililerin ihmalkar davrandığını ileri sürüyor.

Öte yandan İran Ulusal Kriz Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Ferid Lütfi bu konuya ilişkin, Zagros ormanlarının 6 milyon hektar olduğunu ve bir milyon 130 bin hektar ormanlık alanın kuruduğunu, bunun da çok büyük bir kriz olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum