Yüksekova'ya gelen heyet: Ölümlerden, Türkiye kadar Avrupa da sorumludur

Yüksekova'ya gelen heyet: Ölümlerden, Türkiye kadar Avrupa da sorumludur

Yüksekova’daki çatışmaları ve sokağa çıkma yasaklarını inceleyen İtalyan heyet, " Avrupa mülteci sorunu yüzünden Kürt bölgelerinde yaşanan insanlık suçlarına sessiz kaldı. Ölümlerden Avrupa da sorumlu" dedi.

EVRİM KURDOĞLU / HABERDAR

Geçtiğimiz yıl başlayan çatışmaların ardından, bazı bölgelerde yaşanan sokağa çıkma yasaklarından biri de Yüksekova’da uygulandı. Uzun bir süre boyunca sokağa çıkma yasağının sürdüğü Yüksekova’da çatışmalar ve yasak bittikten sonra, İtalya’dan gelen bir grup, çatışmanın izlerini ve neler olup bittiğini raporlayacak.

Heyette avukatlar Barbara Spinelli ve Nicola Guidici ile gazeteci Melania Carnevali bulunuyor. Yüksekova’da yaşananları raporlayacak olan heyet, raporda çatışmaların ortasında kalan ve yasaklar nedeniyle evlerine gidemeyen halktan, gazetecilerden ve yerel yöneticilerden dinleyerek olan biteni rapor edecek. Heyet hazırlayacağı raporu İtalyan Parlamentosuna, Avrupa Parlamentosuna ve Avrupa Konseyi'ne sunacaklar.

"TESPİT EDİP RAPORLAYACAĞIZ"

Heyette yer alan avukat Spinelli, Yüksekova’da yaptıkları incelemeleri değerlendirdi. Her yerde askeri araçların ve özel harekatçıların konuşlandığını belirten Spnelli, “ Yüksekova'da militarizmin hat safhada olduğunu gördük. Her yerde askeri araçlar ve özel harekat polisleri var. Halk da bir yıkıntının içinde yeniden bir hayat kurmaya çalışıyor. Bizler burada yasaklar boyunca neler yaşandığını, acil ihtiyaçları ve neler yapılması gerektiğini tespit edip raporlayacağız” ifadesini kullandı.

"ÖLÜMLERDEN, TÜRKİYE KADAR AVRUPA DA SORUMLUDUR"

Avukat Spinelli, yaşananlardan ve insan hakları ihlallerinden Türkiye’nin olduğu kadar Avrupa’nın da sorumlu olduğunu söylüyor. “Avrupa, ölümleri engellemek için diplomatik yolları çok daha etkin kullanabilirdi ama sessiz kalmayı tercih etti. Bunun sebebi de mülteci politikaları” şeklinde konuşan Spinelli, “ Burada olanlar insan hakları ihlalidir ve buna ses çıkarmak insani bir sorumluluktur. Ne yazık ki Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Yüksekova'da yaşananların tek sorumlusu Türk hükümeti değildir, aynı zamanda sessizliği ile Avrupa'dır. Avrupa, ölümleri engellemek için diplomatik yolları çok daha etkin kullanabilirdi ama sessiz kalmayı tercih etti. Bunun sebebi de mülteci politikaları. Türk hükümetinin bu konuda Avrupa'ya yaptığı baskı ile yaradı. Avrupa mülteci sorunu yüzünden Kürt bölgelerinde yaşanan insanlık suçlarına sessiz kaldı.” dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ HAK İHLALLERİNİ ONLARDAN ÖĞRENDİK"

Yüksekova’da inceleme yapan avukatlar, geçtiğimiz haftalarda tutuklanan ÖHD üyesi avukatlar Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli hakkında da konuştu. Demir ve Acinikli’nin insan hakları için mücadele ettiklerini ve Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini kendilerinden öğrendiklerini belirten Spinelli, Demir ve Acinikli hakkında şunları söyledi:

“Ramazan ve Ayşe bizim arkadaşlarımız. Çoğu insan hakları ihlallerini bize onlar haber verdi. Bizler de harekete geçtik. Şimdi onlar cezaevinde bu durum bizi hem üzüyor hem de kaygılandırıyor. Ben İtalya'ya gittiğim zaman hiç bir şey olmamış gibi devam edemiyorum. Bir an önce meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Onlar insan hakları savunucularıdır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.