Yüksekovalılar: Yeni bir otogar istiyoruz

Yüksekovalılar: Yeni bir otogar istiyoruz

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yıllar önce yapılan geçici otogarın ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Yüksekovalılar, ilçeye bir an önce yeni bir otogarın yapılmasını istiyor.

İlçenin İpek Yolu Caddesi üzerinde bulunan ve bundan yaklaşık 10 yıl önce geçici olarak yapılan otogar, bulunduğu yer ve kapasite bakımından insanların ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Herhangi bir terminalin olmadığı ve acente esnafı tarafından derme çatma bir şekilde faaliyete getirilen otogarda eksiklikler baş gösteriyor. Gerek acente işletmecileri gerek ise Yüksekovalılar,  şikâyet ettikleri otogarın yerine ihtiyaçları karşılayabilecek yeni bir otogarın yapılmasını istiyorlar.

o1-019.jpg

Yüksekova Haber Portalı’na konuşan acente işletmecileri, kendilerinin çok zor şartlar altında çalıştıklarını belirterek, yolcuların da bu konuda çok mağdur olduklarını belirtiyor.

Yüksekova Belediyesi, Yüksekova Kaymakamlığı başta olmak üzere birçok yetkili mercii ile görüşme yaptıklarını ifade eden işletmeciler, Yüksekova’ya yakında yeni bir otogarın yapılacağını söyledi.

ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI BAŞKANI İRFAN SARI: Her gün, her yıl gündemimizi işgal eden bir konudur. Türkiye’nin birçok il ve ilçe merkezinden daha büyük olan Yüksekova’da bir otogarın olmaması çok garip ve çok acıdır. Aslında 10 ya da 15 yıl önce bir otogarın varlığından bahsedilebilirdi Yüksekova’da, ama iş ve işleyiş, belediyenin çalışma performansını kaldırabilecek düzeyde değildir. Yolcu taşımacılığı yapan arkadaşlar, seyahat acenteleri, kendi başının çaresine baktılar. Derme çatma bir terminal yaptılar. Çarşının başında ve aslında şehrin tam göbeğinde böyle bir hizmet verilmeye çalışılıyor. Minibüslerle seferler yapılmaya çalışılıyor ve biraz da keyfi uygulamalar var. Tam vaktinde gelinmesi söylenen yolcular, daha çok beklemek durumuna kalıyorlar. Bunlar bize bağlılar fakat bir hizmet kusuru var. Bunu söylemekte fayda var. İki ülkeye sınırı olan Yüksekova gibi bir yerde potansiyel olmasına karşın, otobüs seyahat acentesinin olmaması ciddi anlamda bir kusurdur. Bu yönde geçmişte ciddi girişimler oldu, belediye ve odalar tarafından da oldu. Ancak bir türlü istenilen sonuca varılamadı. Bu sorunun çözümüne yönelik mevcut belediye ile girişimlerimiz sürmektedir, ilçedeki imar planının bitmesinden sonra bir terminal için arsa temin edilip çalışmalara başlanacaktır. Van yolu istikametinde yapılacağı bilgisini edindik. Bunların sonucunda da yolcu taşımacılığında otobüs kullanımı başlayacaktır. Bununla beraber geçmişten beridir yaşanan trafik kazalarının da önüne geçilmiş olur.  Yine trafikteki aksamaların yolcuların seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması gibi problemler yaşanmayacaktır. Bu yönlü çalışmalarımız devam ediyor. Seyahat acenteleri, belediye ve kaymakamlık ile yaptığımız görüşmelerde, terminalin bu sene sonunda bitirileceği söylenmekte ama ısrarımız devam edecektir. Bu anlamda da halkımızdan sorunun çözümüne yönelik desteklerini beklediğimizi ve seslerini çıkarmalarını istiyoruz. Çünkü Yüksekova bu hizmetleri hak ediyor.

ACENTE İŞLETMECİSİ HARUN BULUT: Yüksekova yaklaşık 100 bini aşan nüfusuyla birçok kentten daha büyük bir ilçedir. Fakat Yüksekova’ya hiç yakışmayan bir görüntü var çarşının başında. Bizler otogarın yapılması için yetkililere defalarca bildirdik. Çarşının başında derme çatma dükkân yapmışlar. Ulaştırma Bakanlığı’nın Genelgesinde 180 Km.lik yolda sadece otobüs kullanılması gerekmektedir deniliyor. Ve Yüksekova’ya yıllardır otobüsler gelmiyor. Şemdinli’ye geliyor fakat Yüksekova’ya gelmiyor. Yüksekova halkı da otobüslerle seyahat etmek istiyor. Yüksekova’ya en kısa zamanda bir otogarın yapılması şarttır. İnsanlar orada yaklaşık 3-4 saat orada bekliyor fakat yemek yiyecekleri bir yer yok. Karşıdan karşıya geçerken bile arabalardan dolayı tehlikeli anlar yaşamak zorunda kalıyorlar. Cadde üzerinde otogar mı olur? Her yıl projesi var ve yapılacak denmesine rağmen hala hayata geçirilmedi.

ACENTE ÇALIŞANI NASIR UĞUR: Biz ezelden beridir otogarsızız. Burası otogar mı başka bir yer mi bilmiyoruz. Bir yolcu ya da aile geliyor, oturulacak bir yer bile yok. İhtiyaçların giderilebileceği ne bir lavabo var ne de bize sahip çıkan var. Perişan durumdayız. Belediye bizlere yeni bir terminalin yapılacağını söylüyor ama şu an bir bilgi de yok. Bir otogarın yapılması durumunda çalışma mesailerimiz de artar. Buraya gelen insanlar, iner ermez buranın sözde otogarıyla tanışıyor ve buraya karşı bakışları da değişiyor. Neden her yerin otogarı bir düzeni var da neden bizim yok? Bizim ne suçumuz var?

ESNAF MEHMET SALİH GÜL: Yıllardır otogarımız yoktur, arabayı park edecek alan bile yok. Arabalar cadde üzerinde kalmakta ve ciddi sorunlara yol açmaktadır. Caddenin hemen yanında otogar olmaz. Yeni bir otogar istiyoruz. Herkes ciddi sıkıntılar çekiyor. Oturabileceğimiz bir yer bile yoktur.

o2-015.jpg

o3-014.jpg

o4-006.jpg

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum