Yüksekovalı yönetmen Yılmaz Özdil’in ‘Aforoz’ filmi 48 festivale katıldı

Yüksekovalı yönetmen Yılmaz Özdil’in ‘Aforoz’ filmi 48 festivale katıldı

Kürt yönetmen Yılmaz Özdil’in Aforoz adlı kısa filmi katıldığı 48 festivalden 7’sinde ödülle ayrıldı. Film; Yunanistan, İsveç, İspanya, Cezayir, İtalya ve Kürdistan Bölgesi’ndeki festivallerde ödüle layık görüldü.

Son yıllarda yıldızı parlayan yönetmenlerden Yılmaz Özdil, geçtiğimiz yıl Barê Giran (Ağır Yük) adlı filmiyle çok sayıda ödül almıştı.

Yönetmen bu sene ise Aforoz adlı filmiyle pek çok festivale katıldı. Aforoz şu ana kadar Yunanistan, İsveç ve Duhok’ta en iyi film ödülü aldı. Film İspanya’da en iyi oyuncu, İtalya’da mansiyon ve Cezayir’de de en iyi yönetmen ödüllerini aldı.

Senaryosu da Özdil tarafından kaleme alınan 20 dakikalık filmin çekimleri, 1 - 15 Şubat 2022 tarihlerinde Bitlis’in Hizan ilçesinde yapıldı.

Filmin konusu

Uyurgezer ve obsesif bir genç olan Zıko, işlediği ağır bir suçtan dolayı köyünden aforoz edilir.

Bu karar civardaki diğer köylere de bildirilince, Ziko’nun amansız bir kış gününde, yarı çıplak ve aç bir şekilde kendisini nefretle bekleyen köylerden geçerek şehre varmaktan başka seçeneği kalmaz. Bütün bunlardan habersiz olan sağır ve dilsiz bir avcı olan Lalo da aynı gün, aynı yoldan geçerek şehre gitmek zorundadır.

Filmde Kürdistan Bölgesi’nden Tariq Akreyi ve Saman Mustafa rol alıyor. Nazmi Karaman ve Atiye Özdil filmde rol alan diğer oyuncular.

Filme ilişkin Rûdaw’a konuşan Özdil, “Aforoz filmi büyük bir emek ve iyi bir ekiple çekildi. Şu ana kadar 48 festivale katıldık ve 7’sinde ödüllendirildik. Film özellikle uluslararası alanda büyük ilgi çekiyor” dedi.

Yılmaz Özdil Kimdir?

1979’da Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğan Kürt yönetmen 2002’de Ankara Üniversitesi iletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.

2007’de Paris’te Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde “Kürt Sinemasında Jeopolitik Sınır” üzerine yüksek lisansını tamamladı. 2013’te Paris Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde “Kürt Kimliğinin Sinemadaki Görsel İnşası” üzerine doktora tezini bitirdi.

Bugüne kadar sayısız uluslararası festivale katılan Özdil’in, “Helbestên Çîyayî”, “Le Vide et la Trace”, “Dergûş” adlı belgeselleri bulunuyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.