Yüksekovalı Kajin için İstanbul’da Türkiye’nin ilk kapsamlı Rehabilitasyon merkezi kuruldu

Yüksekovalı Kajin için İstanbul’da Türkiye’nin ilk kapsamlı Rehabilitasyon merkezi kuruldu

Ailesi, Kajin için Türkiye’nin ilk donanımlı rehabilitasyon merkezini kurdu.

ERKAN ÇAPRAZ’ın haberi:

Yüksekovalı Kajin Baykal, dünyanın en şanslı engellilerinden biri. 1991 yılında annesi onu dünyaya getirirken hayatını kaybetti. Annesinin emaneti Kajin için seferber olan Baykal ailesi bir süre sonra tedavi için Kajin'i Ankara’ya götürür. Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Kajin’in Serebral Palsi Orta Düzey Zihinsel Engelli tanısını verir. 1 yıl süren takip ve tedaviden sonra 1992 yılında Kajin’in Ankara’daki doktorlarının İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne geçmesi ailenin yönünü de İstanbul’a çevirir. Kajin’in takip ve tedavisinin aynı ekip tarafından yapılabilmesi için ailesi İstanbul’a yerleşir. Daha sonra Kajin’in tedavisi burada devam ettirilir. Onu en iyi şekilde tedavi edip rehabilitasyonunu sağlamak için yola çıkan ailesi, Türkiye’de engellilere yönelik hizmet veren tüm kurum ve kuruluşları inceleyip yurt dışındaki kurum ve kuruluşların imkanlarını araştırdı.

kajin2.jpg

‘Apartman dairelerine sıkıştırılmış rehabilitasyon merkezleriyle karşılaştılar’

İstanbul’da bile olması gereken standartlarda bir eğitim merkezi bulamayan Baykal ailesi nereye gittilerse merdiven altı veya apartman dairelerine sıkıştırılmış merkezlerle karşılaştı. Kajin ile ilgili karşılaştıkları sıkıntılardan ve İstanbul’daki rehabilitasyon merkezlerinin eksiklerinden yola çıkan aile, bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2009 yılında İlk Evin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu.

Ailesi, Kajin için Türkiye’nin ilk donanımlı rehabilitasyon merkezini kurdu

Yüksekova’da başlayan ve Türkiye’nin ilk kapsamlı ve donanımlı rehabilitasyon merkezinin kurulmasına uzanan hikayeyi İlk Evin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin aile adına sahibi İmbat Baykal, Yüksekova Haber Portalı’na anlattı. Kajin’in amcası İmbat Baykal, ağabeyi İstanbul’a taşınınca kendisinin de kendilerine eşlik ettiğini ve lise ve üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladığını söyledi.

kajin4.jpg

Kajin’le büyüdüğünü belirten Baykal, “İstanbul’da eğitim alanında engellilerin yurtdışında rahatlıkla ulaşabileceği imkânların çoğunu İlk Evin olarak, ülkemizin kısıtlı koşullarında kendi bünyesinde bulundurmayı hedefledik. Şehir gürültüsü ve trafiğinden uzakta konumlanan, sakin, huzurlu ve yeşil bir çevrede bulunan, engelli bireyin bina içerisindeki hareket özgürlüğünü ve eşitliğini gözeterek, engelli rampası bulunan hidroterapi havuzu ve bahçe olanaklarını içeren, binasında ferah, geniş koridorları ve eğitim ortamlarını barındıran, seansların uzman eğitim kadrosu tarafından sağlanan, eğitim kalitesine azami yatırım yapan yönetim mantığını ilke olarak sahiplenen bir rehabilitasyon merkezi kurduk” dedi.

‘Teknik altyapıyı tüm ihtiyaçlar öngörülerek hazırladık’

Amaçlarının kendileri gibi engelli çocukları, bireyleri olan aileleri bir çatı altında toplayıp bu çocuklara faydalı olmak olduğunu belirten İmbat Baykal, “1200 öğrenci kapasiteli kurumumuz 4 bin metrekare alan üzerinde son deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edildi. Toplam 3 bin 750 metrekare kapalı alan ile 5 kattan oluşuyor. Teknik altyapıyı tüm ihtiyaçlar öngörülerek hazırladık. Engelli kullanımına uygun asansör sistemi, çift yangın merdiveni ve acil çıkış kapıları, dinlenme terasları, sinema salonu gibi ayrıntılar ile yapıyı tamamladık” dedi.

kajin5.jpg

‘Yüksekovalı öğrencilerimiz ve çalışma arkadaşlarımız var’

İstanbul’da ikamet eden ve engelli çocukları bulunan Yükselovalı ailelerin de kurumlarını tercih ettiğini belirten Baykal, “Yine kadromuzda Yüksekovalı çalışma arkadaşlarımız var. Hemşerilerimize her zaman kapımız açık. Gerek istihdam konusunda gerekse çocuklarının eğitimi konusunda gelip bizimle iletişime geçebilirler. Kapımız herkese açık. Biz zamanında Kajin’in eğitimi ve rehabilitasyonu noktasında çok büyük sıkıntılar çektik. Aynı sıkıntıları başka ailelerin çekmesini istemiyoruz. Şu anda 860 engelli öğrenciye hizmet ediyoruz.” dedi.

‘Kajin bugün desteksiz oturabiliyor, destek almadan su içip yemek yiyebiliyor’

En büyük mutluluklarının 2009’dan bu yana merkezlerinde eğitim gören öğrencilerden 300’ünün artık özel eğitime ihtiyaçlarının kalmamış olması ve 1 öğrencinin de yaşıtları gibi yaşam koşullarına sahip olması olduğunu belirten Baykal, “Mesela Kajin eskiden desteksiz oturamazken bugün desteksiz bir şekilde oturabiliyor. Yüzde yüz bakıma muhtaç olan Kajin’in bugün kendi elleriyle destek almadan su içebilmesi, kaşık tutup katı gıdaları yiyebilmesi bizler için bir mucizedir. Her ebeveynin çocuğu anne baba demesi çok sıradan bir söylem iken Kajin baba, amca ve sevdiği her şeyin adını getirmesi bizim ve bizim gibi engelli aileleri için müthiş bir başarı ve mutluluk kaynağı olabiliyor.

kajin6.jpg

İlk Evin’in bünyesinde bulundurduğu bireysel eğitim odaları, grup eğitimi odaları, fizik tedavi salonları, oyun ve etkinlik odası, rehberlik servisi, aile danışmanlığı birimi, el sanatları atölyesi, eğitim amaçlı tam donanımlı kapalı engelli yüzme havuzu, duyu bütünleme odası, 100 metrekare kapalı spor salonu, 160 kişilik tiyatro ve konferans salonu, kütüphane, internet erişim odası, revir, veli bekleme salonu, bebek bakım odası ve açık oyun alanıyla özel eğitim ve rehabilitasyon sektöründe Türkiye'de özgün olarak projelenmiş ilk özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olduğunu belirten Baykal, “Kurumumuzda zihinsel engelli bireyler, bedensel engelli bireyler, işitme engelli bireyler, görme engelli bireyler destek eğitim programları ile dil ve konuşma güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluklar destek eğitim programlarının yanında hidroterapi, ergoterapi, duyu bütünleme, uzay terapisi, sportif faaliyetler, sanatsal faaliyetler, müzik eğitimi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, aile eğitimi ve danışmanlığı, gelişimsel değerlendirme testleri, yoğunlaştırılmış yarım gün ve tam gün programları alanlarında da tamamlayıcı eğitim programları mevcuttur” dedi.

kajin7.jpg

‘Uluslararası standartlarda, tam donanımlı’

Yaklaşık 65 uzman ve alanında tecrübeli meslek profesyonelinden oluşan 115 kişilik bir ekiple hizmet verdiklerini belirten Baykal, “Kurumumuzda bulunan tüm eğitim üniteleri, standartlar üstü geniş kullanım ve yaşam koşullarına uygun olarak çocukların rahat hareket edebileceği, ferah boyutlarda ve özel eğitime uygun renklerde tasarlanmıştır. Yapı malzemelerinde tamamen anti alerjik boya ve döşeme ürünleri kullanılmıştır. Hidroterapi (suyla tedavi) çalışmalarının uygulandığı tam donanımlı kapalı yüzme havuzuna öğrenciler özel tekerlekli sandalye ile eğimli rampadan inerek rahatça girebilmektedir. Havuzun suyunun sıcaklığı yaz ve kış aylarındaki hava koşullarına göre otomatik ayarlanmaktadır. Hidroterapi öncesi ve sonrası öğrenci ve velilerin rahatlıkla hazırlıklarını yapabilmeleri için konforlu ve hijyenik bir ortam hazırlanmıştır. Binanın her katında uluslararası standartlarda tam donanımlı engelli tuvaletleri ve aksesuarları yer almaktadır. Temizlik konusunda da azami derece hijyen kurallarına uyulmaktadır. Kurumumuz bünyesinde, alanında uzman eğitim kadromuzun düzenlediği tüm engelli ailelerine ve eğitimcilere açık, engel gruplarıyla ilgili bilgilendirme seminerleri verilmektedir. Ayrıca farklı il ve ilçelerin kurum ve kuruluşlarında engelliler alanında görev alan eğitim ve sağlık uzmanları da kurumumuzda velilerimize ve personelimize seminerler sunmaktadır. Kurumumuz Dereağzı Mahallesi Korukent Caddesi No:10 Gürpınar-Beylikdüzü’nde bulunmaktadır” dedi.

ilk-evin-rehabilitasyon-merkezi.jpg

ilk-evin-rehabilitasyon-merkezi-001.jpg

ilk-evin-rehabilitasyon-merkezi-002.jpg

ilk-evin-rehabilitasyon-merkezi-003.jpg

kajin11.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum