Yüksekova'daki yasak, on binlerce kişiyi mağdur ediyor

Yüksekova'daki yasak, on binlerce kişiyi mağdur ediyor

Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı sürerken, ilçede çatışma olmayan mahalle ve ilçeye bağlı köylerde yaşayan on binlerce kişi mağdur oluyor.

ZEKİ DARA - BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Yasak ilan edilmeden önce bazı ilçe sakinleri, çevre iller, çevre mahalleler ve ilçeye bağlı çevre köylere göç etmek zorunda kaldı. Kentten göç etmeyen yada edemeyen vatandaşlar ise, çatışmaların arasında kaldı.

İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan raporda ilçede yaklaşık 13 bin kişinin çatışmalar ve bombalamalar arasında kaldığı belirtildi.

EVLERİNDEN ÇIKAMAYAN VATANDAŞLAR BİRÇOK HAKTAN YARARLANAMIYOR

Sokağa çıkma yasağının, çatışmaların yaşanmadığı mahallelerde de uygulanması, çevre mahalle, köy ve beldede yaşayan vatandaşları da mağdur ediyor.

Çevre mahallelerde yaşayan ve evlerinden çıkamayan vatandaşlar, başta sağlık hizmetleri olmak üzere birçok temel haktan yararlanamıyor. Büyük güçlükler ile karşılaştıklarını belirten vatandaşlar, bir an önce yasağın kaldırılmasını istiyor.

i-1-20160323134226.jpg

İlçenin Yeni Mahalle, Esentepe ve Esenyurt mahallerinde çatışma yaşanmadığı halde, bu mahallelerin de yasak kapsamına alınması vatandaşları zor durumda bırakıyor.

On binlerce insanın yaşadığı ilçeye bağlı köy ve beldelerde ise, giriş-çıkışlarının kapalı olması nedeniyle, vatandaşlar köylerine hapsolmuş durumda. Zaman zaman elektrik kesintilerinin yaşandığı köylerde, birçok temel ihtiyaç karşılanamıyor.

ESENDERE VE ŞEMDİNLİ'NİN TÜRKİYE'YE AÇILAN TEK KAPISI KAPALI

Şemdinli ve Esendere beldesinin Türkiye’ye açılan tek kapısının kapalı tutulması, söz konusu bölgelerde yaşayan insanların yaşam olanakları kısıtlıyor, birçok mağduriyet yaşamalarına neden oluyor.

i-3-434.jpg

Yüksekova ilçesinde görev yapan tüm öğretmenlerin idari izinli sayılması ile birlikte Yüksekova’daki köy okulları da kapanırken, ilçeye bağlı tüm köylerde eğitim-öğretim verilemiyor. İlçede bulunan yada ilçe dışında olan birçok öğrenci de, geçtiğimiz haftasonu Türkiye genelinde yapılan Açıköğretim Lise ve Ortaokul sınavlarına katılamadı.

İlçe dışına göç etmek zorunda kalan binlerce Yüksekovalı da gittikleri yerlerde maddi sebeplerden dolayı geçim sıkıntısı yaşıyor. Ev bulamayan yada kira ödeme güçlüğü çeken 3-4 ailenin, bir evi paylaşmak zorunda kaldıkları ve zorlu yaşam koşullarında hayatlarına devam etmeye çalıştıkları öğrenildi.

i-2-915.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.