Yüksekova’daki 'Ölüm virajı'nda protesto

Yüksekova’daki 'Ölüm virajı'nda protesto

Van Karayolunun 15. kilometresinde bulunan Pilonk Çeşmesi yakınlarındaki kesik virajda sık sık ölümlü kazaların yaşanması tepkiye neden oldu.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA  - Van Karayolunun 15. kilometresinde bulunan Pilonk Çeşmesi yakınlarındaki kesik viraj ölüm saçmaya devam ediyor.

İki yıl içerisinde aynı bölgede meydana gelen trafik kazalarında 20’e yakın kişi hayatını kaybederken 30’a yakın kişi de yaralandı.

Son olarak 18 Kasım 2014’te ait Sait Dayan yönetimindeki 30 D 0012 plakalı yolcu minibüsü karşıdan giden ve virajı alamayan 33 DCH 40 plakalı TIR ile çarpışmıştı.

Vahim kazada sürücü Dayan ile minibüste bulunan yolculardan Mesut Cansiri hayatını kaybetmiş 7 yolcu da yaralanmıştı.

Kazaların çoğunluğunun aynı noktada meydana gelmesi akıllarda soru işaretleri bırakırken, virajda bunca ölümlü kazalara rağmen hiçbir önlemin alınmaması tepkilere neden oluyor.

'ÖLÜM VİRAJI'NDA PROTESTO

Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odasına üye şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri söz konusu virajda bir araya gelerek karayolunu 15 dakikalık trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Özcan ‘ölüm virajı’ olarak tanımlanan yerde son iki yılda 20’e yakın vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından  programa almasına rağmen söz konusu yolun ihalesinin yapılmadığını aktaran Özcan, karayolunun tünelden sonraki bölümünün de iyice daraldığını belirtti.

ÖZCAN: ACİL ÖNLEM ALINMALI

Kazaların meydana gelmemesi için karayolunda acilen önlemlerin alınmasını isteyen Özcan, önlem alınmadığı takdirde eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan ise önceki gün meydan gelen kazada oda üyeleri Sait Dayan’ın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, yıllardır bu mevkide birden çok kazanın yaşandığını aktardı.

ARSLAN: HÜKÜMET BİZE SIRTINI ÇEVİRDİ

Arslan, “ Arkadaşlarımız hız radarına uymalarına rağmen buradaki ölüm radarından bir türlü kurtulamadı. Hakkari-Yüksekova karayolu en son 90’lı yıllarda yapıldı. Hala bu karayolunu kullanıyoruz. Yetkilerin bu yola biran önce bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Bu karayolunda yol dar olduğu için iki araç yan yana geçmekte zorlanıyor. Bu hükümet zamanında Başkale’den İstanbul’a ve Şırnak’tan Antalya’ya takdir edilecek yollar yapıldı. Ama maalesef Hakkâri’de henüz böyle bir yol göremedik. Hükümet bugüne kadar bize hep sırtını çevirdi. Tek istediğimiz bundan sonra hükümetin yol konusunda yüzünü Hakkari’ye çevirmesidir.” Şeklinde konuştu.

SARI: HAKKARİ ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR

Hakkari Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı ise, son kazada hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, “Bu virajda önceki zamanlarda yaşanan kazalarda birçok yurttaşımız kaybettik.  Burası uluslar arası TIR güzergahına açık bir karayoludur. Uluslar arası bir karayolunun standartların üzerinde olması gerekiyor. Ancak, Hakkari üvey evlat muamelesini bugün de yaşıyor. Türkiye bu üvey evlat muamelesini Hakkari’ye yine yapmaktadır. Bu yollar bırakın uluslar arası standartları köy yoları düzeyindedir. TIR ve ağır tonajlı araçları kaldırabilecek nitelikte değildir. Şoför esnafımız her gün ölümlü kazalarla karşı karşıya kalmaktadır. Yurttaşlarımızın hayatlarının heba edilmemesi adına eylemselliklerimizi güçlendirerek hem kamuoyuna hem de yetkili mercilere sesimizi duyurmak adına bu tür eylemleri sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bugün burada karayolunu trafiğe kapatarak sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu anlamda tüm kamuoyunun bölgede daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Burada bizimle eyleme katılan meslektaşlarımız ve yolcu arkadaşlardan yolu trafiğe kapattığımız için teşekkür ediyoruz” dedi.

Basın açıklmasının ardından karayolu tekrar trafiğe açıldı. Karayolunu kullanan sürücülerin de korna çalarak eyleme destek verdikleri görüldü.

1-807.jpg

3-331.jpg

11-073.jpg

2-489.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum