Yüksekova'daki kayıp yakınları 16 yaşındaki Daryoş'un failleri soruldu

Yüksekova'daki kayıp yakınları 16 yaşındaki Daryoş'un failleri soruldu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki kayıp eyleminde, 1989 yılında İran sınırında Türk askerleri tarafından vurulan 16 yaşındaki Daryoş Akgül'ün failleri soruldu. 

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Yakınları faili meçhul cinayetlere kurban giden yurttaşlar bu haftada yine alanlardaydı.

İlçenin sanat soğaında biraraya gelen ve aralarında İHD Yüksekova Temsilci Muhyettin Ünal'ın bulunduğu kayıp yakınları 1989 yılında Yüksekova'nın İran sınırında Türk askerleri tarafından vurularak katledilen 16 yaşındaki Daryoş Akgül'ün akıbetini sordu.

Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren madenciler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde kısa bir konuşma yapan İHD Temsilcisi Muhyettin Önal Soma'daki madenci ailelerinin acısını paylaştıklarını dile getirdi. İstanbul Okmeydanı'nda iki yurttaşın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olaylara da değinen Önal polisin buradaki tavrını eleştirdi. Önal hem Soma'daki facia hem de Okmeydanı'ndaki olayın ardından yaptığı açıklamalarla tepki toplayan Başbakan Erdoğan'ın olaylara yaklaşım tarzının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. 

Önal'ın konuşmasının ardından, Daryoş Akgül'ün yengesi Saime Kırbaç Akgül, Daryoş Akgül'ün hikayesini anlattı. Saime Akgül Daryoş'un babası Ali Akgül'ün de 1986 yılında İran pastarları tarafından öldürüldüğünü anımsattı.

1-272.jpg

Akgül, "Sınır boylarında atlarla günlük nafaka çıkarma mücadelesine başladı. Babası 1986 yılında İran askeri tarafından katledilirken, oğlu Daryoş da 3 yıl sonra Türk askeri tarafından katledilir. Daryoş katledildiği gün yanında amcasının oğlu Dinar Akgül ile Sarıyıldız (Kokep) köyüne giderler. Daryoş ve beraberindekiler o gün kaçağa değil de akraba ziyaretine gitmişlerdir. Akşam saat 18.00 sıralarında köyde bulunan atlarının iplerinden kurtularak sınır hattına kaçtıklarını görürler. Daryoş atların peşinden sınıra gider. Amcasının oğlu Dinar da Daryoş'un arkasından gider. Bu sırada saat 19.00 sıralarında sınır karakolundan Daryoş'a ateş açılır. Daryoş göğsünden vurulur. Buna rağmen askerler yakınlarının Daryoş'a yaklaşmasına izin vermezler. Daryoş'un katledilmesinin canlı tanığı olan Dinar'ın da öldürülmesi tartışılırken, askerlerden biri aynı aileden iki kişinin öldürülmesinin başlarına bela olacağı için Dinar şans eseri öldürülmekten kurtulur. Hastanede asker ve savcıların işlemleri bittikten sonra aileye cenaze teslim edilir. Asker tarafından katledilen Daryoş ile ilgili herhangi bir hukuki süreç işletilmemiştir. O dönemden bugüne kadar Daryoş'un katledildiği Türk ve İran sınır karakolları onlarca yurttaşı katletmiştir. Daryoş Akgül'ün bilinen failleri kanun karşısına çıkarılmamış ve aileye her gün acı yaşatılmıştı. Biz faillerin yargı önüne çıkarılmasını, yargılanıp sorumluların açıklanmasını talep ediyoruz" 

Kayıp yakınları basın açıklamasının ardından yaptıkları oturma eyleminden sonra dağıldı.

2-170.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.