Yüksekova’da yeni doğan bebeğe başarılı ameliyat

Yüksekova’da yeni doğan bebeğe başarılı ameliyat

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki devlet hastanesinde yeni doğan 3 saatlik bir bebeğe 4 saat süren başarılı bir ameliyat yapıldı.

Yüksekova’da doğum sancısı tutan ve rahatsızlanan Vecibe Doğan, eşi tarafından Yüksekova Devlet Hastanesi doğum servisine kaldırılarak tedavi altına alındı. Doğumu gerçekleşen Vecibe Doğan’ın dünyaya getirdiği minik yavrusunun omuriliğinin 8 santimlik kese halinde dışarıda olması nedeniyle doktorlar tarafından tedavi altına alınarak ameliyat yapılmasına karar verildi.

Yeni dünyaya gelen ve henüz 3 saatlik olan bebek, Yüksekova’da da ilk defa yapılan bir ameliyata alındı.

Ameliyatı Yüksekova’ya 10 gün önce atanan Beyin Cerrahı Uzmanı Dr. Duygu Baykal, yaptı. 4 saat süren ameliyat oldukça başarılı geçti.

Dr. Baykal, bu ameliyatın Yüksekova’da ilk kez yapıldığını belirterek, bu durumun takipsizlik, beslenme bozukluğu gibi nedenlerden dolayı ortaya çıktığını söyledi.

Ameliyat sonrası polikliniğinde ameliyat ile ilgili bilgi veren Uzman Dr. Duygu Baykal, hastalığın omurilik kemiklerinin kapanmaması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

Ameliyatın oldukça başarılı geçtiğini söyleyen Dr. Baykal, “Omuriliğin dışarıda bir kese halinde olması özetli ve bu bebeğimizde 8 santimlik bir kese vardı. Bu ameliyatta aynı zamanda tekrardan bir omurilik oluşturulması gerekiyordu. Hem omuriliği oluşturduk hem de omurilik zarını oluşturduk. Sonrasında da çok geniş bir doku defekte olduğu için filep dediğimiz yeniden bir doku oluşturduk. Hastaya bu ameliyatın riski bacak hareketliliğinden tam güç kaybı olabilirdi. Ameliyata girmeden önce böyle bir endişemiz vardı. Ancak ameliyatta neyse ki böyle bir durum söz konusu olmadı. Hastanın bacak hareketleri devam etmekte. Bu ameliyatımız oldukça başarılı şuan çocuğumuzu takip etmekteyiz” dedi.

p3-011.jpg

3 saatlik bir bebeğe, yaklaşık 4 saat süren bir ameliyat yapıldığını söyleyen Baykal, “Ortopedi ve Kulak Burun Boğaz doktorlarımızdan destek aldık. Hep beraber bir fikir birliğine vararak bu ameliyatı gerçekleştirdik. Bu ameliyatta anestezi doktorlarımızın desteği çok büyük oldu. 3 saatlik bir çocuğa narkos verip daha sonra problemsiz bir şekilde hastayı uyandırmak kolay birşey değildi. Şuan bizim için önemli olan çocuğun sağlığıdır” sözlerini kaydetti.

Bu tarz hastalıkların Yüksekova’da oldukça sık olduğunu söylenen Baykal şöyle konuştu:

“Ne yazık ki daha önce yapılmadığı için bu tarz hastalar genelde Hakkari ve Van’a sevk edilirmiş. Ama bundan sonra bizim her koşulda imkanlarımız var. Bu tür ameliyatlarımızı burda yapmamız için gerekli ekip ve ekipmanlarımız var. Yüksekova Devlet Hastanemizde yapılan ilk ameliyatımızdı. Bundan sonra da devam edeceğiz. Yüksekova Devlet Hastanesine geleli 10 gün oldu. Hastanemizde bu kadar iyi cerrahların, bu kadar iyi doktorların olabileceğini düşünmemiştim. Şuanda hastanemizde hiçbir branşta doktor eksikliğimiz yok. Herkes kendi branşında oldukça eğitimli ve aynı zamanda birbirleriyle uyumlu, yardımlaşma içerisinde her şeyin üstesinden geliyorlar”

Sadrettin ve Vecibe Doğan çifti ise dünyaya gelen minik kızlarına yapılan bu ameliyatının Yüksekova’da yapılan ilk ameliyat olması nedeniyle ayrı bir mutluluk yaşadıklarını ifade ederken, bu ameliyatta emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ameliyat sonrası doğum bakım ünitesine alınan bebeğe de ‘Vecide’ ismi verildi.

p2-013.jpg

p1-023.jpg

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum