Yüksekova'da tecavüz protestosu

Yüksekova'da tecavüz protestosu

Yüksekova’da son zamanlarda artan taciz tecavüz olaylarına karşı Gever Öğrenci İnsiyatifi öncülüğünde protesto eylemi yapıldı.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Gever Öğrenci İnsiyatifi’nin çağrısı ile Otel Oslo önünde bir araya gelen çoğu öğrenci ve öğretmenlerden oluşan kitleye, Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Ruken Yetişkin, İl Genel Meclisi Eş Başkanı Gülüzar İliş, BDP Yüksekova İlçe Örgütü Başkanı Fikret Turgut, sendikalar ve birçok kurum destek verdi.

Otel Oslo önünde toplanıp ‘Jin Jîyan Azadî’ sloganları atarak, yürüyüşe geçen kitle tecavüze karşı sloganların yazıldığı dövizler taşıdı. Eski Ceza Evi Kavşağı’na kadar yürüyüp tekrar Otel Oslo önüne gelen kitle burada bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını Gever Öğrenci İnsiyatifi’nden ataması yapılmayan öğretmen Behice Altan okudu. Basın açıklamasında ‘erkek egemen sistemin kadına tecavüz etmeye devam ettiği’ vurgulanırken; ‘Bu zihniyet kadın bedeni, bedeni üzerindeki tahakkümünü kendince haklı ve doğru bulacak ki her gün eylemlerine yeni kurbanlar ekleyerek devam etmektedir’ denildi.

‘Dünyada, Türkiye’de ve Kürdistan’da her gün kat be kat artarak devam etmektedir’ denilen açıklamada ‘kadın katliamı, erkek egemen zihniyetin iktidarcı geleneğinden kaynaklı olarak cezasız kalmakta ve katiller bir suç makinesi gibi çalışmaktadır’ ifadelerine yer verildi.

‘TOPLUM OLARAK 3 MAYMUNU OYNUYORUZ’

Mayıs ayında erkekler tarafından, 13 kadının öldürüldüğü, 13 kadın ve çocuğun tecavüze uğradığı, 20 kadının yaralandığı bilgilerine yer verilen açıklamada “tecavüzcü, katil erkekler ceza almak bir yana korunup neredeyse ödüllendirilmekte, kadınların yaşam hakkı ayaklar altına alınmaktadır. Kadınlar ya adliye kapısında ya hastane koridorlarında ya da morg kapısında bekler oldu. Türkiye’de bunlar yaşanırken Kürdistan genelinde ve özelde Gever’de de taciz tecavüz ve infazlar da her geçen gün ivme kazanmaktadır. Bu kıyımı son dönemde Gever’de daha sık duyar olduk. Duyar olduk diyoruz çünkü toplum olarak 3 maymunu oynuyor ve katliamın hızla ilerlemesine susarak adeta destek veriyor ve bu saça ortaklık ediyoruz. Bireysel taciz ve tecavüzle birlikte toplu taciz ve tecavüz olayları yaşanmakta ancak üstleri örtülmektedir. Bu konudaki sessizliği esefle kınıyor, bireyleri, STK’ları ve basını kadın kıyımına sessiz kalma ve gerekli tepkileri vermem konusunda eleştiriyor ve herkesi göreve davet ediyoruz” denildi.

Açıklamanın sonunda cinsel istismara karşı mücadele verileceği ve tecavüz eden erkekleri bu süreçten sonra deşifre edileceği belirtilirken “Erkeğin kadın bedeni üzerinde işgal zihniyeti sonlandırana kadar bu anlayışla savacağımızı belirtiyoruz” denildi.

YETİŞKİN’E ‘TABURE SORGUSU’

Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde dağılırken Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin’in yanına gelen bir grup kadın öğrenci, Yetişkin’e kaldırımlardaki taburelerin kaldırılması ve kadınlarında rahatlıkla oturabileceği parkların yapılması taleplerini iletti.

Yetişkin öğrencilere konu üzerinde çalışmalarının devam ettiği ve yakın zamanda hem belediyenin yetkisi dahilinde olan girişimlerde bulunacaklarını hem de sadece kadınların katılacağı bir eylem yapmayı planladıklarını söyledi. 

tecavuz1.jpg

tecavuz2.jpg

tecavuz4.jpg

tecavuz6.jpg

tecavuz122.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum