Yüksekova’da ot biçme mesaisi başladı

Yüksekova’da ot biçme mesaisi başladı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ot biçme sezonu açıldı. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde köy sakinleri kış aylarında hayvanlarını beslemeleri için ot biçiyor.

Sıcaklıkların iyice arttığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde köy sakinlerinin ot biçme mesaisi başladı.

İlçenin Değerli (Memkava) köyüne bağlı Dişli (Yekmal) mezrasında, ot biçilen alanlar dağlık olduğu için tırpanla ot biçiliyor.

Metin Geveri, “Otu erken biçiyoruz ve doğal olarak tohum dökmemiş oluyor. O zaman da ot azalıyor. Her bir tırpancının günde 100-150 bağ ot biçtiğini hatırlıyorum. Eskiden 12 tırpancı tutardık, onlar gelir ot biçerdi. Elbette ırgatlar, tırpancılar da bulunurdu. Şimdi bulunmuyor, mecburen biz biçiyoruz” dedi.

Öte yandan köy sakinleri birbirine yardım ederek, zaman zaman imece usulüyle de ot biçiyor.

Xebat Erişmiş, “Sabahın ilk saatlerinde buraya geliyoruz, çok zor bir iş. Hava oldukça sıcak ve iki tırpancının peşinden ot biçiyoruz. Eski zamanlarda tırpancılar çok daha iyiydi” şeklinde konuştu.

Nahit Şener ise “Şu anki gençler iş yapmıyor, ‘iş yok’ diyorlar ama iş var, bizim bölgemizde tırpancı çok az. Bir haftadır tırpancı arıyorum, zar zor 3 gün için bulabildim” dedi.

Ekonomik krizle birlikte köylerde de masraflar ciddi şekilde artmış durumda.

Ot bağının fiyatı geçtiğimiz seneye oranla artış göstererek 20-25 lira arasında satılıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.