Yüksekova’da kiralar uçtu: 'İster öde ister çık!'

Yüksekova’da kiralar uçtu: 'İster öde ister çık!'

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ev ve iş yerlerinin artan kiraları esnaf ve vatandaşı zor durumda bırakıyor.

ERKAN ÇAPRAZ'ın haberi:

İlçede sokağa çıkma yasağının ardından başlayan kira zamları devam ediyor. İlçede yaşanan olaylar ve ekonomik darboğaz nedeniyle azalması gereken kiralarda yaşanan artışlar vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Sarı: Fırsatçı mülk sahipleri için avantaja dönüştü

Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, yasaların tefe-tüfe artışlarına endekslediği kiraları mülk sahiplerinin uygulamadığını belirterek, “Bunun önüne geçilmesi için de bir denetim mekanizması yok. Özelikle yıkımdan sonra hem işyeri hem ev kiraları fırsatçı mülk sahipleri için avantaja dönüştü. Ayrıca zincir market furyası ve getirisi yüksek bazı meslek guruplarının gözde alanlardaki dükkanlara biçtiği yüksek kiralar, piyasa koşullarını haksız rekabetle buluşturuyor. Tuzu kuru bu sektörlere karşı yasal bir önlem de alınamıyor ya da alınmıyor” dedi.

Emlakçı Uzunköprü: Kiralar ortalama %50 arttı

İlçede 12 yıldır emlakçılık yapan İsmail Uzunköprü, Yüksekova’da kiralar konusunda ciddi bir sıkıntı yaşandığını belirterek, “Kirasını ödeyemeyen insanlar var. 800 lira olan kira bedelini alıp da üstüne 300-400 lira para bırakıp kirasını ödeyen insan var Yüksekova’da. Bir iki yıl öncesine baktığımızda normal 3+1 merkezi bir dairenin kirası 300 TL iken geçen yıldan bu yana iki misline çıkmış durumda. Bildiğim kadarıyla, benim de oturduğum Hazeyi İş Merkezi hariç ilçedeki tüm mülk sahipleri kira artışı yapmış durumda. Normalde yüzde 5 veya yüzde 8 artış yapması gereken insanlar yüzde 50 kira artışına gitmiştir. Kirası 300 liradan 600’e çıkan insanlar var, 400’den 700’e çıkan insanlar var. Biz buna karşıyız. Bu halk mağdur oluyor. Halk hepimiziz fark etmiyor. Yüksekovalı hemşerilerimin kiracılara yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

uzunkopru1.jpg

‘Bir esnaf 5 bine çıkarılan kirasını ödeyemeyince kapı dışarı edildi’

İş merkezlerinin kiralarının da çok yüksek olduğunu belirten Uzunköprü, “Dükkan kiraları çok yüksek. Başka yerlere oranla çok yüksek kiralar var. Mesela çarşı merkezindeki Cengiz Topel Caddesi üzerindeki ön cephe iş yerlerinde 65 metrekarelik 2 katlı bir işyerinin kirası 2 bin 500 TL idi. Geçtiğimiz günlerde mülk sahibi adama 5 bin liraya çıkarıyorum kiranı ister kal ister çık dedi. Adam mecburen boşaltmak zorunda kaldı. Yine 2 bin liradan 4 bin liraya çıkan dükkan kiraları var. Arka sokaklarda daha önce bin TL olan bazı iş yerlerinin fiyatları bugün neredeyse 3 bin liraya çıkmış durumda. Arsa satışları zaten durgun. Millette para yok. Van yolu diye bildiğimiz İpekyolu Caddesi üzerindeki arsa fiyatları çok yükseldi ama alış satış çok nadir” dedi.

Kira arttırmayanlar da var

Yüksekova’da kira artış oranlarını geçmiş yıllara göre koruyan binalar da var. Bu binalardan biri de şehir merkezindeki Gever İş Merkezi. İş Merkezi’nin yetkilileri, kira artışlarını yasaktan önce de sonra da aynı oranda koruduklarını, ek bir artışa gitmediklerini, esnafa her zaman yardımcı olduklarını belirterek aşırı kira artışlarına karşı olduklarını söyledi.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
76 Yorum