Yüksekova’da karakol protestosu

Yüksekova’da karakol protestosu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Dilimli Barajı mevkiindeki 10 mezranın merası olan alanda karakol yapılacağını belirten köy sakinleri Uluslar arası yolu trafiğe kapatarak duruma tepki gösterdi.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - İlçeye 7 kilometre mesafede bulunan Dilimli Barajı mevkiindeki dağlık alanda bulunan meralarının haberleri olmadan hazineye devredildiğini, ardından da yine haberleri olmadan Milli Savunma Bakanlığı’na devredildiğini belirten Dilimli köyü sakinleri duruma tepki gösterdi.

haberingoruntuleri.gif

Karayolunu trafiğe kapatan köy sakinleri keşif çalışması yapan görevlilere tepki gösterince arbede yaşandı. Keşif çalışması yapan görevlileri koruyan askerler köy sakinlerini sakinleştirmek için havaya uyarı ateşi açınca gerginlik büyüdü. Köy sakinlerinin sayısı artınca asker bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Olayı duyan Hakkari Barosu Başkanı Muhyettin Güngör, Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Tacettin Safalı, İHD Hakkari İl Başkanı İsmail Akbulut, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Fikret Turgut ve İHD Yüksekova Temsilcisi Muhyettin Önal olay yerine giderek köy sakinlerinden olayla ilgili bilgi aldı.

yolkapatma2.jpg

MUHTAR: KADASTRO KÖY MERASINI HAZİNEYE VERMİŞ

Heyete bilgi veren Bölük köyü muhtarı Tahirhan Diri, bölgede bulunan söz konusu alanın Bölük köyü ve bağlı mezralarının merası olduğunu belirterek, “Söz konusu alan hazine malı değildir. 2005 yılında köye kadastro gelip köy heyetinden habersiz merayı hazineye devretmiş. Bugün askeriye gelip söz konusu arsa üzerinde hak iddia edene kadar haberimiz yoktu. Ama burası kadim bir meradır. Osmanlı döneminden bugüne dedelerimiz burada yaşamıştır. Her zaman da mera olarak kullanılmıştır. Hiçbir zaman vasfını değiştirmemiştir. Bizim köy ve mezralarda da geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvanlarımızı bu alanda otlatıyoruz. Eğer buralar bizden alınırsa köylerimizin de bir anlamı kalmaz” dedi.

yolkapatma3-001.jpg

3.5 MİLYON METREKARELİK ARSA HAZİNEYE BIRAKILDI

Kadastronun 3 milyon 550 bin metrekarelik alanı hazineye bıraktığını belirten muhtar Diri, “Burada askeri bir tümen kurulacağı söyleniyor. Eğer öyle olursa köylüler burada bir koyun bile besleyemez. Köyün hiçbir fonksiyonu kalmaz. Baraj için güvenlik amaçlı küçük bir karakol yapılsa zaten engel olmayız ama buraya bir tümenin gelmesi, askeri alan olması hayvancılığı öldürür. Konuyla ilgili davacı olduk” dedi.

Köy sakinleri ve muhtardan bilgi alan heyet adına İHD Hakkari İl Başkanı İsmail Akbulut tarafından bir açıklama yapıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan demokratik çözüm sürencinin başladığı günden bu yana devletin adım atmak yerine bölgede karakollar yapmaya devam ettiğini belirterek, “Bilindiği gibi yaklaşık 20 gündür Hakkari halkı Meskan’da bir direniş halinde. Bugün Yüksekova ilçemizde de yine karakol çalışmaları yapılmakta. Yüksekova halkı şuan bu karakol yapımına karşı bir direniş sergilemektedir. Biz insan hakları savunucuları, Hakkari sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri olarak hükümetin Sayın Öcalan’ın başlatmış olduğu bu sürece karşı samimi bir duruş sergilemesi ve bir an önce karakol ve kalekol yapımlarının durdurulması diyalog sürecinin müzaketereye dönüştürülmesine yönelik çağrıda bulunuyoruz” dedi.

ismailakbulut5.jpg

GEREKİRSE BURADA DA NÖBET ÇADIRLARI KURACAĞIZ

Çözüm sürecinin Hakkari’de bozulmaması için her türlü demokratik eylemlere başvuracaklarını belirten Akbulut, “Hakkari’deki mülki amirlerinin tutumuna bir türlü anlam veremiyoruz. Özellikle Hakkari Valisi’nin süreci gerçekten kendi içinde içselleştirmediği bir kez daha görülmektedir. Yüksekova’da kabul edilmeyecek noktada bir karakol yapımı gerçekleşmekte. Bu karakol yapımı ile beraber binlerce köylü mağdur olacağı gibi bu durumun sürece de zarar vereceği kanısındayız. Bu karakolu burada yapmak isteyenlere buradan biz kez daha seslenmek istiyoruz, bu karakol yapımlarına izin vermeyeceğiz. Güvenlik yollarına izin vermeyeceğiz. Bu alanda gereken her türlü demokratik eylemi, her aşamada dile getireceğiz. Meskan’da olduğu gibi burada da gerekirse nöbet çadırları kuracağız” dedi.

BDP Yüksekova İlçe Başkanı Fikret Turgut da söz konusu uygulamayı kabul etmeyeceklerini belirterek, "Sonuna kadar halkımızın yanındayız, bu haksızlığı kabul etmeyeceğiz. Gerekirse burada halkımızla beraber canlı kalkan olacağız" dedi.

YOL AÇILDI

Ardından Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ ile görüşmek üzere bir heyet oluşturuldu. BDP ve İHD'lilerin iknası ile köy sakinleri de eylemlerine son vererek yolu trafiğe açtı. 

ismailakbulut6.jpgyolkapatma4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum