'Yüksekova'da eğitimin aksaması, ilçenin boşaltılması planının bir parçası mıdır?'

'Yüksekova'da eğitimin aksaması, ilçenin boşaltılması planının bir parçası mıdır?'

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a, "Eğitim-öğretimin Yüksekova’da aksaması, telafi programlarının sadece 1 hafta uygulanması ilçenin boşaltılması planının bir parçası mıdır?" diye sordu.

YÜKSEKOVA HABER

ANKARA - HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle aksayan eğitim ve öğretim faaliyetlerini TBMM'ye taşıdı. 

İlçe merkezi, ilçe merkezine bağlı beldeler ve köylerde okuyan 35 bin öğrencinin yasaklardan dolayı eğitim ve öğretim haklarından mahrum bırakıldığını kaydeden Zeydan, "Bu durum anayasanın 42. maddesinde güvence altına alınan ‘Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz' maddesinin ihlal edildiğinin göstergesidir. Ve ilgili maddenin devam eden fıkralarında 'Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez' hükmü çok açık iken gayri hukuki bir şekilde okullar askeri karargâhlara dönüştürülmüş, tahrip edilmiş, ırkçı yazılamalar yapılmıştır. Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla beraber otuz beş bin öğrenciden yirmi beş bini 13 Mart 2016 tarihinden itibaren hiçbir şekilde eğitim- öğretim almamıştır. Bu öğrencilerin; Bir üst sınıfa geçişleri, sekizinci ve on ikinci sınıf öğrencilerinin sınav puanları ve tercih işlemleri, telafi eğitim programları hakkında bakanlığın kamuoyuna bilgi vermesi ortadaki bilgi karmaşasıyla, muammanın çözülmesi gerekmektedir" dedi.

Zeydan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a şunları sordu:

* Yüksekova’da devletin yerine getirmesi gereken en temel kamusal hizmetin yine devletçe ortadan kaldırılması akabinde çıkan eğitim ve öğretim sorunlarının çözümü için bir programınız var mı?

* Yüksekova’da yasak boyunca kaç okul zarar görmüştür? Zararlar hangi boyutta olmuştur? Yüksekova’da kaç tane okul yıkılacak?

* Yüksekova’da yıkılan okullar 2016-2017 eğitim-öğretim dönemine yetiştirilecek mi?

* Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi askeri karargâha mı dönüştürülecek?

* Bir üst sınıfa geçişlerdeki sorunlar ve devamsızlıktan kalan öğrencilerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir.

* Yüksekova’nın yeni mahalle bölgesinde 2002 yılında yapılan Vali Orhan Işın Sosyal Tesisleri, A.Murat Kayhan Gençlik Parkı, Yüzme Havuzu, Eski Öğretmen Evi ve Kapalı Spor Salonunun yıkılmasıyla berber eğitim kompleksinin inşa edilmesi düşünülen 43 dönümlük arazide karakol/kalekol mu inşa edilecek?

* Eğitim-öğretimin Yüksekova’da aksaması, telafi programlarının sadece 1 hafta uygulanması ilçenin boşaltılması planının bir parçası mıdır? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.