Yüksekova’da ‘Çocuk İstismarı’ paneli

Yüksekova’da ‘Çocuk İstismarı’ paneli

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde düzenlenen panelde “çocuk istismarı, çocuk gelinler” konuları tartışıldı.

YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Yüksekova Sosin Kadın Danışma Merkezi tarafından “çocuk istismarı, çocuk gelinler” konularının tartışıldığı panel düzenlendi.

İlçenin Avaşin Kültür Parkı'nda düzenlenen panele Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni Ali İliş, İsmet Alkan Anadolu Lisesi Öğretmeni Zeynep Demir ve Çocuklara Yönelik Ticari ve Sömürü Ağı Temsilcisi Avukat Alim Yaman panelist olarak katıldı.

Yoğun katılımın olduğu panelin Moderatörlüğünü Sosyolog Elif Karamanın yaptı.

Panelin açılışlında konuşan Karaman, çocuk istismarı konularını çok önemsediklerini belirterek bu konuların önceki günlerde sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle tartışıldığını anımsattı.

1-268.jpg

Panelde konuşan Öğretmen Zeynep Demir ise, bir toplumun ilerleyebilmesi için çocukların zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı büyümesi gerektiğine dikkat çekti.

Çocuk istismarı konularıyla ilgili toplumda bilenen yanlışların olduğunu belirten Demir, toplumda sadece kız çocukların değil erkek çocukların da cinsel istismara uğradığını söyledi.

Toplumda her altı erkek çocuktan biri ve her dört kız çocuğundan birinin cinsel istismara maruz kaldığını belirten Demir, toplumda farkında olmadan çoğu kez cinsel istismara yol açan konuşmaların yapıldığa dikkat çekti.

Çoğu zaman söylenen bir küfrün bile cinsel istismara yol açtığına değinen Demir, “İstismar tanımlanması ve istismara konuşan tanı zor bir süreci ifade eder. Tedavisi oldukça zordur. İstismara uğrayan çocuklar kendi kaderlerine terk ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü bunu bir halk sorunu ya da travma şekli olarak belirlemiş. Çoğu kez parçalanmış aileler ya da eşlerin ayrılması da çocuk istismarını beraberinde getiriyor. Yine şiddet kavramıyla bağlantılı olarak askeri darbe ya da sivil darbeyle yönetime gelenler toplumu şiddete meyilli hale getirebiliyor. Yine alkol ve uyuşturucu kullanımının fazla olduğu ailelerde çocuklarda cinsel istismar fazla görülüyor” dedi.

Diğer panelistlerin yaptığı sunumların ardından panel soru cevap şeklinde sürdü.

2-167.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum