Yüksekova Soma için tek yürek oldu

Yüksekova Soma için tek yürek oldu

Manisa- Soma’da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artarken bölgede hayat adeta durdu.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Yüksekova'da sabah saatlerinden genel grev kararına uyan emekçiler Soma için alanlara indi.

KESK İlçe Temsilciliği önünde biraraya gelen yüzlerce emekçi, Cengiz Topel Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti.

 haberinfotograflari.gif haberingoruntuleri.gif

"Katil Devlet Hesap Verecek, Hükümet İstifa, Kader Değil Cinayet," pankartları taşıyan emekçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Müdürlüğü önüne geldi.

Vatandaşlarında destek verdiği emekçiler, burada Soma'da hayatını kaybeden emekçiler için saygı duruşunda bulundu.

Ardından emekçiler adına basın açıklaması okundu. DİSK İş Sendikası Yüksekova Temsilcisi  Saime Akgül, yaptığı açıklamada Soma’daki maden ocağında trafo patlaması sonucu 282 işçinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

Soma’da yaşanan facianın kaza olmadığını belirten Akgül, yaşanan olayın iş cinayeti olduğunu belirtti.

"SORUMLU PATRONLAR VE AKP HÜKÜMETİDİR"

Akgül açıklamasını şöyle sürdürdü: “12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde, 12 bine aşkın işçi yaşamını yitirdi. Soma’da yaşanan katliam bu güne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası oldu. Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi, iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmadı. Madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek katliam gibi cinayetlere resmen davetiye çıkarıldı. Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP hükümetidir” dedi.

"BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLER"

Akgül, “Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için, bir ömür verirken yaşanan cinayetleri kader yada taktiri ilahi olarak açıklayıp ölenlerin ailelerine sadece rahmet dilemek özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerini yeni katliamların yaşamasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir. KESK, DİSK, TMMB,TBB olarak Soma’da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumluluklarının derhal hesap vermesini istiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapan sendikalar eylemlerine son verdi.

HASTANE ÇALIŞANLARI GREVE GİTTİ

Yüksekova Devlet Hastanesi çalışanları da  Soma için greve gitti.

Sabah saatlerinde iş bırakma eylemi yapan hastane çalışanları hastane başhekimliği önünde basın açıklaması yaptı.

KESK Hakkari Şubeler Platformu adına açıklamayı Şahbaz Öztunç okudu.

Öztunç açıklamasında, “Maden işçiler her yıl bir avuç kömür için bir ömür verirken, yaşanan cinayetleri ‘kader, ya da ‘takdir-i ilahi’ olarak açıklayıp, ölenlerin ailerine ‘rahmet’ dilemek, özelelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerinin, yeni katliamların yaşanmasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir” sözlerine yer verdi.

SANAYİ EMEKÇİLERİ DE TEK YÜREK

Yüksekova Sanayi Sitesinde çalışan emekçiler de Soma için tek yürek oldu. Eemekçiler sabah saatlerinde sanayi sitesi girişine, “Soma’daki kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz” pankartı açtı.

Bazı sanayi esnafının da iş yerlerine siyah pankart astığı görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum