Yüksekova: Sefer sayısı tek, uçak biletleri yüksek!

Yüksekova: Sefer sayısı tek, uçak biletleri yüksek!

Yüksekovalılar ve acente işletmecileri, Selahattin Eyyubi Havalimanı’nda sefer sayısının günde bir kez olması ve artan uçak biletleri fiyatlarından yakınıyor.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde bulunan Selahattin Eyyubi Havalimanı’ndan İstanbul ve Ankara’ya günde sadece bir sefer olması mağduriyet yaratırken, sefer sayısının az olması nedeniyle de bilet fiyatları olumsuz yönde etkileniyor.

Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet dışında hiçbir özel firmaya ait uçağın gelmemesi nedeniyle sefer sayısı kısıtlı olurken, Ankara ya da İstanbul’dan Yüksekova’ya gelmek isteyenler de yaşanan yoğunluk ve fiyatların artması nedeniyle Van Ferit Melen Havalimanı’nı kullanmak zorunda kalıyor.

Yüksekova, çevre ilçe ve merkezlerin yanı sıra İran ve Irak’tan gelenlerin de kullandığı Yüksekova Havalimanı’nda sefer ve fiyatlar konusunda yaşanan sıkıntıların bir an önce giderilmesi isteniyor.

Yaşanan mağduriyete ilişkin Yüksekova Haber Portalı’na açıklama yapan acente işletmecileri ve Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İrfan Sarı konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

irfansari.jpgYÜKSEKOVA ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI BAŞKANI İRFAN SARI: Selahattin Eyyubi Havalimanında ikinci uçuşların bu sene Nisan ayında gerçekleşeceği söylendi fakat herhangi bir değişme olmadı. Elbette bu havaalanı bizim için kaçınılmaz ve ciddi bir hizmet sunuyor. Türkiye’nin metropollerine günü birlik gitme şansı yaratıyor. Bununla birlikte dezavantajları da bulunmaktadır. Hala istenen performansta istenilen hizmetin verilmediği ve bu yönlü çok geri planda tutulduğunu da biliyoruz. Sağlık sektöründe hala hastalarının yakın il ve merkezlere ya da metropollere sevk edildiği herkesçe biliniyor. Ancak hastaların Hakkâri’den İstanbul ya da Ankara’ya götürülmesi yüksek bir ücret istiyor. Bunu da karşılamak oldukça zordur. Türkiye’deki yeni sistemle bu soruna yönelik çözümler geliştirilebilir. İlgili kurumlarla yaptığımız görüşmelerde yakın zamanda bu sorunun çözülebileceği söyleniyor. Ancak Türkiye’deki ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların olduğu da aşikârdır. Yüksekova’da havalimanının olması güzel ama aksaklıkların yaşanması büyük sorun. Sefer sayısının arttırılması ile sadece Hakkâri ve ilçeleri değil yakın çevreler için de olumlu sonuç yaratacaktır.

nacye.jpgACENTE İŞLETMECİSİ NACİYE BAYSAL: İlimizde yapılan uçuşlar, ekonomik olarak Türkiye’deki diğer iller ile farklılık arz ediyor. Bunun gerçek sebebi bilinmiyor. Ayrıca havalimanımız kapasite ek sefer ya da daimi seferler açısından uygunluk arz ediyor. Acente işletmecisi olarak bu yönlü çalışmalarımız vardır. Bize yakın yetkililerle yaptığımız görüşmelerde konuyu dillendiriyoruz. Daha da çok gayret sarf ederek, sefer sayılarını arttırmak istiyoruz. Fiyatlar konusunda THY’nin uygulamalarını iyileştirme düzeyine getirilmesi için çalışmalarımızı arttıracağız.

bulut-001.jpgACENTE İŞLETMECİSİ HARUN BULUT: Yüksekova’da özellikle hastaların en çok kullandığı kent Ankaradır. Fakat normal bir Ankara uçuşu kişi başı 300 TL’den başlamaktadır. Asgari ücretle geçinen bir aile için bu fiyatlar oldukça yüksek. Bu sorun için İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Yüksekova Kaymakamı ve Anadolu Jet şirketi ile konuştuk. Yüksekova’da sadece Ankara ve İstanbul’a olmak üzere günde bir sefer bulunmaktadır. Gelen uçaklarda yaklaşık 70-80 polis ya da asker taşındığı için sivillere sadece 50 ya da 60 koltuk kalabiliyor. Bu koltukların fiyatı da 350-360 TL’yi buluyor. Eğer uçuş seferleri artarsa talep de artacaktır. Yanı başımızda bulunan İran’ın birçok kentinde yaşayan insanlar burası daha yakın olduğu için Yüksekova Havalimanını kullanmak istiyorlar. Seferlerin artmasıyla birlikte fiyatlar düşecek ve insanlar daha çok seyahat etmek isteyecektir. Bunun için yetkililerden en azından Sabiha Gökçen Havalimanı’na da sefer getirilmesini istiyoruz. Ankara’ya ikinci seferin olmasını istiyoruz. Özel şirketlerin de muhakkak buralara gelmesi gerekiyor. Antalya ve İzmir talebi de oldukça fazladır. Yüksekova’da 20 binden fazla üniversite öğrencisi bulunuyor. Bunların çoğu da Ege ve Akdeniz’deki kentlerde okuyor. Bunun için yetkilerin insanların mağduriyetini gidermesini istiyoruz.

gozey.jpgACENTE İŞLETMECİSİ GÜVEN GÖZEY: Biz acenteciler olarak bu sorundan oldukça yakınıyoruz. Buraya gelen müşterilere Ankara bileti bakıyoruz. Bir Ankara uçuşu 360 TL’den başlıyor. Van’da ise 235 TL’den başlıyor. Yolcu mağdur durumda kalıyor. Yüksekovalılar kendi şehrindeki havalimanını kullanmak istiyor fakat fiyatlardan dolayı kullanamıyor. Biz bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz. Sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Geçen sene uçak biletleri uygun olduğu için İranlılar da buraya geliyordu. Fakat fiyatların artmasıyla birlikte kendi memleketlerindeki havalimanını kullanıyorlar. Eğer bir günde sefer sayısı artarsa biletlerde fiyat düşer ve bu da talebi arttırır.

serkan.jpgACENTE İŞLETMECİSİ SERKAN KOÇ: Uçak biletleri fiyatları oldukça yüksek ve dönüşlerde yoğunluk yaşandığı için yer bulamıyoruz. Yolcular mağdur oluyor. Yer olmayınca fiyatlar da 360 TL ve üzerini buluyor. Aktarma yapıldığında ise bu fiyatlar 500 TL’yi geçmektedir. İnsanların mağdur olmaması için uçak seferlerinin artması gerekiyor aksi durumda Van’daki havalimanını kullanmak zorunda kalıyorlar. Seferlerin artması için yetkilerle yazışmalar gerçekleştirdik. Bizlere arttırılacak denildi fakat herhangi bir değişme henüz yok.

 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum