Yüksekova için bağımsız heyet talebi

Yüksekova için bağımsız heyet talebi

TİHV Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Yüksekova'ya gitmek üzere acilen bağımsız bir inceleme heyetinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz haftalarda Cizre'ye de giderek incelemelerde bulunan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, Minnesota Protokolü'ne işaret ederek, devletin Yüksekova ile ilgili acilen etkili bir soruşturma yapması gerektiğini söyledi.

Yüksekova'daki kimyasal iddialarının aksi devlet tarafından somut olarak kanıtlanmadığı sürece iddialarla ilgili doğrudan sorumluluk altında olduğunu savunan Fincancı, "Şu anda elimizde etkili bir soruşturma yapıldı mı, ayrıntılı bir otopsi işlemi gerçekleştirildi mi, olay yeri incelendi mi? Bununla ilgili bir veri yok. Bu nedenle bu iddialar için acilen bağımsız bir komisyon kurulması gerekiyor. Devletin bağımsız inceleme heyetlerinin orada inceleme yapmasına olanak sağlaması gerekiyor" dedi. 

Hakkari Valiliği'nin iddiaları yalanlayan açıklamalarına da değinen Fincancı, "Kimyasal iddiasının sözlü olarak yalanlanması hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu yalanlamayı somut delillerle desteklerlerse güvenilirliği olacaktır. Bu anlamda sözlü yalanlama hak temelli araştırmalar açısından gerekçe ve gerçek olarak kabul edilemez. Önümüze somut deliller sunulana kadar, bu iddia aydınlatılmadığı sürece devlet sorumludur" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.