Yüksekova Haber'e dördüncü sansür

Yüksekova Haber'e dördüncü sansür

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Yüksekova Haber internet sitesini dördüncü kez erişime engelledi.

YÜKSEKOVA HABER

İlk olarak 25 Tammuz 2015 yılında Türkiye’de erişime engellenen Yüksekova Haber internet sitesi, yapılan itirazların ardından 20 Ekim 2015 tarihinde tekrar erişime açılmıştı. 

Sitenin yayını 27 Ocak 2016 tarihinde ikinci kez ‘İdari Tedbir’ karayıla erişime engellendi. Her iki yasağın da ilçede uygulanan sokağa çıkma yasakları öncesinde uygulanması dikkat çekerken ikinci yasağa da site yönetimi tarafından itiraz edildi. Türkiye’den siteye girmek isteyen okurların haberleri okuyabilmesi için haberyuksekova.com ek alan adı üzerinden yayına devam edildi.

Siteye yönelik üçüncü sansür kararı 30 Mart’ta verildi. Sitenin alternatif linki de engellendi. Bunun üzerine alternatif link olarak yuksekovahaber1.com adresi kullanılmaya başlandı. Ancak bu adres de 7 Nisan akşamı erişime engellenerek siteye dördüncü kez sansür uygulanmış oldu.

Yüksekova Haber internet sitesinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz, sansür kararlarının tamamen keyfi olduğunu belirterek, “2015 yılının Temmuz ayından beri alternatif içerik sunan tüm sitelere yönelik böyle bir politika uygulanıyor. Her ne kadar Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) gerekli gördüğü halde sitelere erişimi engelleme yetkisi verilmiş ise de TİB’in bu kararları kendi insiyatifiyle aldığını düşünmüyorum. Batı illerinde yayın yapan haber sitelerinin erişim engeli süreçlerini bilmiyorum ama Doğuda yayın yapan bağımsız haber siteleri bulundukları il veya ilçenin mülki amirlerinin istekleri doğrultusunda engelleniyor. Özellikle son zamanlarda mülki amirlere verilen sınırsız yetki bu tarz keyfi uygulamaları kaçınılmaz kılmaktadır. Şuanda Hakkari merkez ve ilçelerinden yayın yapan 6 haber sitesi sansürlenmiş durumda” dedi.

Yüksekova Haber olarak mesleki kurallara uygun bir yayın politikası izlemeye gayret ettiklerinin altını çizen Çapraz, “Gazeteciliğin evrensel etik kuralları vardır. Bu kurallar doğrultusunda herhangi bir kurum, kuruluş veya partiye bağlı kalmadan tamamen kendi maddi imkanları ile yayın yapan bir haber sitesidir Yüksekova Haber. Zor koşullarda başarılı haberlere imza attık, ödüller aldık. Sitemiz İnternet Medyası Derneği’ne, çalışanlarımız da TGC ve TGS'ye üyedir. Önceki yıllarda yaptığımız haberler ve sitede yayınlanan makalelerden dolayı hakkımızda davalar açılıyordu. Tüzel kişiliğe değil yöneticilere zarar verilmeye çalışılıyordu. Şimdi ise bir günde TİB’e giden bir yazı ile siteye ülkeden erişim engelleniyor, ertesi gün Gölbaşı Mahkemesi’ne gönderilen yazı ile karara yasal boyut kazandırılmaya çalışılıyor” dedi.

Antidemokratik uygulamalarla karşı karşıya olduklarını belirten Çapraz, “Aslında bu hukuksuz uygulamayı herkes görüyor. Her şey uluslararası meslek kuruluşları ve insan hakları kurumlarının gözleri önünde yaşanıyor. Yaşadığımız ülkede karşılaştığımız tüm hukuksuz, keyfi uygulamalara karşı yapmamız gereken elbette mesleğe daha fazla bağlılık ve ileride Yüksekova Haber ve benzeri basın kuruluşlarına yönelik sansürü isteyenleri, hak ihlallerini ve yanlış politikaları daha fazla araştırarak deşifre etmek olacaktır. Bu uygulamalarla hem biz gazetecilerin mesleklerini icra etmeleri engelleniyor hem de okurlarımızın haber alma hakları engelleniyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.