Yüksekova esnafının zararlarına dair değer tespitlerine itiraz var

Yüksekova esnafının zararlarına dair değer tespitlerine itiraz var

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki sokağa çıkma yasağı sırasında iş yerleri zarar gören esnafların zararlarının karşılanması ile ilgili çalışma başladı ama esnaf çıkan değerlerden şikayetçi.

YÜKSEKOVA HABER - Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak geçtiğimiz hafta Yüksekova’da iş yerleri zarar gören esnafın zararlarının karşılanmaya başlanacağı yönünde bir açıklama yapmıştı. Vali Toprak’ın açıklamasının ardından bu hafta Yüksekova’da bazı esnaflar çağrılarak kendileri için çıkan tutarların bildirildiği ve çıkan rakamı kabul edip etmediklerinin sorulduğu öğrenildi. Tutarı kabul eden esnaflarla sulhname imzalanırken reddeden esnafın da tekrar değerlendirilmek üzere itirazları alınıyor.

Sarı: Çıkan tutarlara itirazlar var

Konuyla ilgili Yüksekova Haber muhabirine açıklama yapan Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Hakkari Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, ilçedeki sokağa çıkma yasağının hemen ardından kurulan Zarar Ziyan Tespit Komisyonu’nda yer aldıklarını belirterek, “Bizim içerisinde bulunduğumuz komisyonun tespit çalışmalarının ardından Yüksekova’da bir de ilgili kurum çalışanları tarafından bir değer tespit komisyonu kurularak Zarar Tespit Komisyonu’nun sunduğu 1800 dosya değerlendirilmişti. Söz konusu Değer Tespit Komisyonu bu dosyalara koyduğu değerleri Hakkari merkezde kurulan Zarar Ziyan Tespit Komisyonu’na göndermişti. Vali Toprak’ın açıklamasının ardından bu komisyon dosyaları değerlendirmeye başladı. Ancak çıkan sonuçlara itirazlar var” dedi. 

Kendisine tazminat çıkan esnaflar aranarak bilgilendiriliyor

Hakkari’deki Zarar Tespit Komisyonu’nun değerlendirdiği dosyaları Yüksekova’ya gönderdiğini belirten Sarı, “Komisyonun görevlendirdiği ilgili kişiler dosyası değerlendirilen esnafı telefonla arayarak çağırıyor. Esnafa çıkan rakam bildiriliyor, eğer rakam kabul edilirse sulhnameye imza atılıyor. En erken 1 en geç 3 ay içerisinde parasının hesaba aktarılacağı bildiriliyor. Kabul etmeyenler itiraz ediyor. İtiraz eden esnafların itirazlarının Yüksekova’da yeniden Yüksekova’da kurulacak bir komisyonda değerlendirileceği ile ilgili bir bilgi var. Bu komisyonun nasıl oluşacağı, kimlerden oluşacağı ile ilgili henüz bilgimiz yok. Yarın ilçe kaymakamı ile bu konuyla ilgili bir görüşmemiz olacak. Bu konularla ilgili daha ayrıntılı bilgi edindiğimizde tekrar kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. 

‘Esnaflar genelde çıkan rakamı kabul etmiyor’

Şimdiye kadar yaklaşık 30 esnafa bu şekilde kendileri için çıkan tazminat rakamının bildirildiğini söyleyen Sarı, “Bizdeki bilgiye göre esnafların geneli çıkan rakamı reddetmiş. Rededenler aynı zamanda bizi de arayıp çıkan rakamların gülünç olduğunu söylüyorlar. Çünkü ilk tespit komisyonunda biz vardık ve esnafların ne derece büyük zarara uğradığını gördük. Umarım bu konu esnafın beklentileri yönünde olumlu sonuçlanır” dedi. 

Kayıtdışı zarar gören işletmelere yönelik herhangi bir değer tespiti yapılmadığını öğrendiklerini belirten Sarı, “Bunlar için de komisyondan bilirkişi marifetiyle kaybolan ya da hasar gören ürünlerinin değer tespiti yapılmasını önereceğiz. Ayrıca Esnaf Odası ve Ticaret Odası’nın da bu komisyonda yer almasını talep edeceğiz. Ayrıca Değer tespiti yapılıp fakat çok düşük rakamlar ile tespit edilenler için de itirazların yine bu komisyon tarafından daha gerçekçi bir şekilde sonuçlandırılmasını talep edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.