YÖK ‘acilen’ toplandı: Barış isteyen akademisyenlere ‘gereği yapılacak’

YÖK ‘acilen’ toplandı: Barış isteyen akademisyenlere ‘gereği yapılacak’

YÖK, bölge il ve ilçelerinde süren ablukanın ‘bir an önce son bulmasını’ talep eden “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı çağrı metnini imzalayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da hedef aldığı 1100’ün üzerindeki akademisyene karşı harekete geçti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bölge kentlerinde süren ablukanın bir an önce son bulmasını talep eden çağrı metnini imzalayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da “Aydın müsveddeleri” sözleriyle hedef aldığı 1128 akademisyene karşı harekete geçti.

Yükseköğretim Genel Kurulu, barış çağrısı yapılan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye yönelik ‘acilen‘ toplanırken, toplantının ardından yapılan açıklamada, “bildirinin devleti zan altında bıraktığı” öne sürüldü ve “terör destekçiliğinin hafife alınmayacağı” savunuldu.

Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bir grup akademisyen tarafından yayımlanan devletimizin, Güneydoğu’da sürmekte olan teröre karşı mücadelesini ‘katliam ve kıyım’ olarak niteleyen bildiri, tüm akademi camiasını zan altında bırakmaktadır. Teröre destek veren kişinin mesleği ve statüsü hiçbir demokratik ülkede kişiye imtiyaz sağlamaz, teröre destekçiliği hiçbir şekilde hafife alınamaz.

“Bildirinin teröre destek verdiğini” ileri sürülen YÖK açıklamasında, “bunun akademik özgürlük ile bağdaştırılamayacağı” da savunarak, şöyle devam edildi:

“Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız.”

Erdoğan ne dedi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bölgede yaşanan sokağa çıkma yasağı ve ölümlere ilişkin “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı metne imza atan akademisyenlerle ilgili henüz bugün yaptığı açıklamada, “Aydın müsveddeleri, ya devletin yanında olursunuz ya da terör örgütünün” demişti.

Akademisyenlerin bildirisi

Türkiye ve dünyadan bin 128 akademisyen ve 400’e yakın destekçi tarafından oluşturulan “Barış İçin Akademisyenler” grubu, Kürt illerinde yaşanan abluka ve hak ihlallerine “Bizler bu suça ortak olmuyoruz” başlıklı bir bildiriyle tepki göstermişti.

Bildiride, Noam Chomsky, David Harwey, Immanuel Wallerstein, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Ali Akay, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu gibi akademisyenler başta olmak üzere 1128 akademisyenin imzası bulunuyor.

Akademisyenler, içerisinde yer alacakları bağımsız bir gözlemci heyetin oluşturulmasını talep ederken, ortak çağrıda ise bir an önce müzakere sürecine geri dönülmesi yer alıyor.

Söz konusu açıklamada şunlar ifade edilmişti:

“Yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz. Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını istiyoruz. Müzakerelere tekrar başlanması halinde çözüm için gözlemciler arasında gönüllü olarak bulunacağımızı beyan ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.