'YKS' hakkında tüm merak edilenler

'YKS' hakkında tüm merak edilenler

Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sistemi 'YKS' bu hafta sonu gerçekleşecek. Yeni sistemde sınav süresinden soru sayısına kadar pek çok değişiklik yapıldı.

Üniversiteye giriş için uygulanacak yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu hafta sonu gerçekleşecek. Peki üniversiteye girişte yeni sistem nasıl olacak? Eski sistemden farkı ne?

YKS’nin iki oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve AYT’de adayların, puanlarının hesaplanması için gerekli testlerin her birinden 0,5 net alması şartı, “en az birinden 0,5 net şartı” şeklinde değiştirildi.

YENİ SINAV SİSTEMİ NASIL OLACAK? ESKİSİNDEN FARKLILIKLARI NELER?

Önceden var olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) uygulanan iki aşamalı sisteme göre sınavlar arasında üç aylık bir süre farkı bulunuyordu. Yeni sistemin en büyük farklılığı kendini burada gösteriyor. Yeni sisteme göre artık birinci oturum ve ikinci oturum haziran ayında ve aynı gün yapılacak. Adaylar ilk oturuma girecek, öğle molasının ardından ikinci oturum sınavlarına katılacak. Sadece yabancı dil sınavı ilk iki oturumun ardından yapılacak.

Adaylar YGS’de Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında 160 sorudan oluşan bir testten sorumluydu. Yeni sınavın ilk oturumunda ise 120 soru olacak.

LYS’nin yerine geçecek ikinci oturum ise Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunacak. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yöneltilecek.

İLK OTURUM NASIL OLACAK?

YGS’nin yerine geçecek ilk oturum olan TYT ile arasında da önemli farklılıklar bulunuyor. YGS’de adaylar Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarından sorumlu tutuluyordu. TYT’de ise 40 Türkçe ve 40 temel matematik sorusu olacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç bu sınavın adayların temel yeteneklerini ölçmek amacıyla tasarlandığını belirtti. Bunlara ek olarak 20’şer  sosyal bilimler ve fen bilimleri  sorusu sınavda yer alacak.

‘İKİ YIL GEÇERLİLİK UYGULAMASI’ NA BAŞLANACAK

Yeni sınav sistemiyle gelen en büyük değişikliklerden biri herhangi bir yılda aldığınız puanın bir sonraki sene de geçerli olması. Adaylar TYT’den 200 ve üzeri puan alabilirlerse bu puanı, tercih yapmadıkları takdirde isteğe bağlı olarak bir sonraki yıl da kullanabilecekler.

Örneğin; 2018 yılındaki YKS’ye giren bir aday ilk aşamada 200 puan alırsa, 2019’da ilk oturuma yeniden girmeden sadece ikinci oturum sınavlarına katılabilecek. Aday iki yılda istediği puanlardan birini kullanabilecek. Yani adayın 2018 yılındaki puanı, 2019 yılında aldığınız sonuçtan daha iyiyse tercih yaparken bir önceki yılın ilk oturum puanını kullanabilecek.

İKİNCİ OTURUM NASIL OLACAK?

LYS sisteminde dört farklı günde yapılan sınavlar, yeni sistemle birlikte bir güne indirildi (Yabancı dil sınavı hariç). Bu pazar günü Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik testleri yapılacak. Her bir testte 40 soru bulunacak. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi.

ADAYLAR HANGİ SINAVLARA GİRECEK?

Tıpkı YGS-LYS sisteminde olduğu gibi YKS sisteminde de adaylar istedikleri sınava girebilecek.

Temel olarak sözel çıkışlı adaylar Türk dili ve edebiyatı-coğrafya ve sosyal bilimler sınavlarına, eşit ağırlık çıkışlı adaylar Türk dili ve edebiyatı-coğrafya ve matematik sınavlarına, sayısal çıkışlı adaylar ise matematik ve fen bilimleri sınavlarına girecek. Ancak adaylar kendi bölümlerinin testleri dışında diğer sınavlara da girip bütün soruları çözebilecek.

PUAN HESAPLAMASI NASIL OLACAK?

Yeni sistemle adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ilk oturumun yani Türkçe ve temel matematiğin önemi artıyor. Bütün puan türlerinde ilk oturumun ağırlığı yüzde 40 olacak. Diğer yüzde 60 ise adayın tercih yapacağı bölüme göre değişiklik gösterecek.

ADAYLAR NASIL TERCİH YAPABİLECEK?

YGS-LYS sistemiyle adaylara 18 farklı puan türü hesaplaması getirilmişti. YKS sisteminde ise puan türleri beşe düşürüldü. MF-1/2/3 gibi puanlamalar yerini MF (adı Sayısal puanı da olabilir) puanına bırakacak. Aynısı sözel ve eşit ağırlık bölümleri için de geçerli.

LİSANS İÇİN 180 ŞARTI

Önlisans tercihi için adaylara ilk oturumdan en az 150 puan almış olma şartı getiriliyor. 180’den fazla puan alan adaylar lisans programları için tercih yapabilecek.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.