Yıldırım: Evet bir fazla çıksa yeter

Yıldırım: Evet bir fazla çıksa yeter

Başbakan Binali Yıldırım 16 Nisan referandumu sonucuna ilişkin açıklamalar yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım gazetecilerle yaptığı toplantıda açıklamalarda bulundu. Evet’in ‘bir tane fazla’ çıkmasının yeterli olacağını belirten Yıldırım, referandum kampanyasında MHP ile ortak miting yapılmayacağını açıkladı. Yıldırım gazetecilerin Hollanda ile yaşanan kriz sırasında istifasını sunduğu ama kabul edilmediğine dair medyada çıkan haberleri ise, “Abuk sabuk iddialar” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde medya temsilcileri ile bir araya geldi. Referandum için, “Rahat bir evet çıkacaktır. Evet için kritik bir durum görmüyorum” diyen Yıldırım seçim barajı için de açıklama yaptı: “Bu yeni sistemle zaten istikrar sandıkta sağlanacak. Dolayısıyla Meclis’te istikrar sağlansın diye var olan önlemleri sürdürmenin anlamı kalmayacak. Seçim barajı düşürülebilir. Bizim kafamızda bir takım modeller var ama bunları referandumdan evet çıkması halinde partilerle konuşmamız gerek.”

Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

50 ARTI 1 YETER: Benim için bu bir referandumdur, 50 artı 1 yeterlidir. Kimse bunun ötesine geçip bir anlam çıkarmasın. Her partinin içinde olumlu düşünen  de olabilir, olumsuz düşünen de olabilir. Benim gördüğüm kadarıyla rahat bir evet çıkacak. Biz bir yalan dolan kampanyasıyla karşı karşıyayız. İşin özünde, kağıt üzerinde olmayan şeyler söyleniyor. Gerçeği yansıtmayan bir kampanya ile karşı karşıyayız. Tek tek her şeyi anlatmaya çalışıyoruz.

MHP İLE MİTİNG YOK: MHP ile oturduk konuştuk, ortak bir program yapmayacağız. Cumhurbaşkanı ile birlikte birkaç ilde ortak mitingler yapacağız. Kampanyanın seyri bu şekilde devam edecek.

SEÇİM BARAJI DÜŞEBİLİR: Yasaların hepsi parlamenter sisteme göre yapılmış. Bunların hepsini birden yapamayız. Bu bir askeri darbeden sonrası gibi olur. Bu nedenle 2019 seçimlerine kadar yapacağız. Seçim barajı ve siyasi partiler kanunu gibi. Her konuyu siyasi partilerle konuşmaya hazırız. Seçim kanunu ve siyasi partiler yasasının zaten düzeltilmesi lazım. Bu yeni sistemle zaten istikrar sandıkta sağlanacak. Dolayısıyla Meclis’te istikrar sağlansın diye var olan önlemleri sürdürmenin anlamı kalmayacak. Seçim barajı düşürülebilir. Bizim kafamızda bir takım modeller var ama bunları referandumdan evet çıkması halinde partilerle konuşmamız gerek.

AB MESAJI: Avrupa’yı toptancı usulle değerlendirmek yanlış olur. Bazı ülkeler daha makul, bazı ülkeler ise maalesef olumsuz bir tutum içerisindeler. ‘Bütün Avrupa bize karşı’ şeklinde değerlendirmek hata olur. (İsviçre’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef gösteren pankart için) Kabul edilebilir bir şey değil. Bu, tamamen suçtur. Türkiye, diplomatik yollardan yapılması gerekeni yapmıştır. Zannediyorum onlar da soruşturma başlattılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.