Yıldırım: Almanya tarihi bir hata yaptı ama ilişkilerimiz tamamen kötüleşmez

Yıldırım: Almanya tarihi bir hata yaptı ama ilişkilerimiz tamamen kötüleşmez

"Tasarının kabulüyle iki ülke arasındaki ilişkiler gerçek anlamda zedelenmiştir"

Başbakan Binali Yıldırım, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarının Alman Parlamentosu'nda kabul edilmesine ilişkin olarak, "Bu karar Almanya'nın tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı bu karar Türk milleti tarafından asla ve asla kabul edilemez ve yok hükümünde bir karardır" dedi. "Bu kararla Almanya ile Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir" diyen Yıldırım, "Almanya ve Türkiye iki önemli müttefik. Bu karar ile birden bire Almanya ile ilişkilerimizin kötüleşmesini kimse beklemesin" değerlendirmesi yaptı.

Azerbaycan ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Cerablus-Mare hattı konusunda olası bir operasyon hazırlığı var mı?" sorusuna "Evet, malum Suriye'de Irak'ta çok uzun süredir devam eden istikrarsızlıklar var. Orada birden farklı terör örgütleri var. Bunlar birbirleriyle savaşıyor. Suriye'nin bağımsızlığı için çalışan muhalif gruplar var. Bu ve buna benzer bölgelerde durum her an değişebilir. Türkiye olarak gelişmeleri takip ediyoruz. Bizim koalisyon ülkeleriyle hukukumuzda hassasiyetimiz Türkiye aleyhinde faaliyetlerde bulunan gruplara asla müsaade edilmemesi" diye cevap verdi.

"Soykırım tasarısının kabulünün ekonomik yansımaları olacak mı?"

Başbakan Yıldırım "Soykırım tasarısının kabul edilmesinin ardından hangi adımlar atılacak, ekonomik yansımaları nasıl olacak?" sorusuna cevap verdi. Yıldırım "Karar sonrası Merkel'le görüşme oldu. Aslında Dışişleri'nden verilen cevap açıktı. Büyükelçimiz'le görüşüp gerekli cevap verilecektir. Almanya ve Türkiye iki önemli müttefik. Bu karar ile birden bire Almanya ile ilişkilerimizin kötüleşmesini kimse beklemesin" dedi.

Başbakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

"Buna tepkisiz kalamayız. Partiler ortak bildiri ile gerekli tepkiyi ortaya koydu. Biz bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini umut ediyoruz. Bizim başımızı öne eğecek bir durumumuz yok. Bırakın bunun kararının tarihçiler ortaya koysun. Bizim amacımız dostluktur. Bir düzeltme yapıyoruz; büyükelçimiz dün akşam Türkiye'ye gelmiş. Olaylar hızlı gelişiyor."

"Yeni anayasa çalışmaları takvimi ne durumda?"

Başbakan Binali Yıldırım, partili cumhurbaşkanlığı ve başkanlık sistemine dair sunulması beklenen yeni anayasaya ilişkin olarak, "Türkiye'nin ihtiyacıdır. Artık bu işi fazla geciktirmenin bir anlamı yok. Son kez buyurun gelin, bu anayasayı birlikte yapalım. Tabii diğer partiler bu konudaki tutumlarını sürdürmeye devam ederse partimiz daha fazla duyarsız kalamaz. Çalışmalarımız tamamlanınca bunu kamuoyu ile paylaşıp gerekli adımları atacağız" dedi.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Anayasa ne derse desin...' derken sözlerim çarpıtıldı. Her ne kadar Cumhurbaşkanı sorumsuzdur dese de Cumhurbaşkanı'nın doğrudan halk tarafından seçilmesiyle doğal olarak siyasi sorumluluğu da olmuştur. Bu durumun anayasa ile düzenlenmesi gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.