Yekbûn ile söyleşi

Yekbûn ile söyleşi

Barış’ın kendisi için ne ifade ettiğini sorduğumuz Yekbûn “Bir Kürt olarak ‘Barış’ kelimesini duyunca yüreğim kıpır kıpır oluyor” diyor...

ERKAN ÇAPRAZ - YÜKSEKOVA HABER

1979 yılında İstanbul’da doğan Yekbûn Cıvak, aslen Mardinli olup, altı kardeşli bir ailenin en küçüğüdür. Küçük yaşlarda müziğe başlayan Yekbûn, albüm çalışmalarının yanı sıra TV’de oynayan çeşitli dizilerin müzik albümlerinde vokal yapmış bir Kürt sanatçısıdır.

Barış’ın kendisi için ne ifade ettiğini sorduğumuz Yekbûn, “Bir Kürt olarak ‘Barış’ kelimesini duyunca yüreğim kıpır kıpır oluyor” diyerek, artık savaş haberleri ve fotoğrafları görmek duymak istemediğini belirtti.

27991Müziğin ana yurdu acıdır desek, acının dili nedir sizce? Ve türkülere nasıl taşınmalıdır?

Müziğin ana yurdu acı ise acının dili aşktır ve o ülkeye ait motifleri sevgiyle emekle eserlere taşımaktır… Eserler diyorum çünkü türkü Türkçe'den türeme bir kelime Türkçe üretilen eserler demek…

Kahramanlara ve kahramanlıklara adanan müziğin damak tadı farklıdır. Bu farkı müzik otoriteleri nasıl adlandırır? Sizce müziğe geçmek, tarihe geçmek midir?

Kendimi bir otorite olarak görmüyorum ama yazılanlar “Kahraman ölüme meydan okuyan kişidir. Ancak kahraman olmak için ölmek gerekmez” der. Her insan kendi kahramanını içinde taşır. Ve herkesin küçük dünyasında bir kahraman vardır. Tabi bunun anlatımdan çok müzikle ifade edilmesi ayrı bir haz verir insana ve direk yüreğe hitap eder. Ve yapılan kahramanlık müzikle iyi bir evrensellik yakaladığında tarihin bunu görmemesi imkânsızlaşır. 

Dünya bütün hızıyla değişiyor. Bu değişimde Türkiye’nin ve Kürtlerin rolünü nasıl tanımlıyorsunuz?

Şu andaki süreç gösteriyor ki hükümet artik bir güç olma planı içerisinde, bu plan doğrultusunda da çözmesi gereken iç sorunları var. Ya yoksullaşacak ve hep diğer ülkelere bağımlı kalacak ya da ayağa kalkıp çıkarlarını gözetecek. İlk defa Özal döneminden sonra radikal kararlar alınıyor ve bu süreç Kürtlerin lehine isliyor.

Neden şimdi dersek, artık petrol kaynakları gittikçe tükenmekte, küresel ısınma ve bu doğrultuda birçok ülke savaş olmayan risksiz bölgelerde güneş enerjisi üreten tesisler oluşturuyor. Bu ülke güneş potansiyeli yüksek olan bir ülke. Irak Kürdistan federasyonu da yönünü Arap ülkelerine değil de Türkiye'ye dönmüş durumda. Türkiye'den oraya çok şey ihraç ediliyor ve müthiş bir para akımı sağlanıyor. Bu da artık eski politikaların değişmesini zorunlu kılan sebeplerden biri.

Eğer bu hükümet bu süreci iyi bir şekilde değerlendirirse bu topraklarda yaşayan herkes kazanacak. Bizimde bu süreci elimizden geldiği kadar destekleyip geçmişte yapılan hatalara düşmemeliyiz. Gereksiz acılar yaşatıldı ve artık bu acılara bir dur demenin zamanı…

Siyasetin çakmak taşı her çakışında, halklara biraz daha ateş sıçrıyor. Nerede yanlışlıklar yapılıyor sizce?

Siyaset özünde kirli bir yapılanma ve bireysellikten kurtulmak için ermiş olmak lazım. Toplumsal çıkarları kimseyi incitmeden (incitmekten ne anladığınız çok önemli) gerçekleştirebiliyorsanız o zaman hataları azami dereceye indirmeniz mümkün olabilir. Buda herkesin yapabileceği bir şey değil.

Barış denilince ne canlanıyor yüreğinizde? Notalar barışı nasıl anlatmalı?

Bir Kürt olarak bunu duyunca yüreğim kıpır kıpır oluyor. Yüreğim o kadar tahammülsüz ki artık, savaş haberleri ve fotoğrafları görmek duymak beni canımdan bezdiriyor. Notalar anlatılmaz dinlenir. Siz o esere bir ad koyarsınız, birilerime bunu kafasında canlandırmaya çalışır. Bu bestecinin eseri, dinleyicinin dünyası olur.

Dünya Barış günü için savaşın merkezindeki halklara mesajınız nedir?

Bu anlamlı günde insan haklarına ve demokrasiye inanan herkesi insanlık suçu işleyen, ülke ve dünya barışını istemeyen herkesi lanetlemeye ve buna meyil vermemeye davet ediyorum.

27990YEKBÛN KİMDİR?

1979 yılında İstanbul’da doğan Yekbûn Cıvak, aslen Mardinli olup, altı kardeşli bir ailenin en küçüğüdür. Küçük yaşlarda müziğe başlayan Kürt müziğinin genç ve güzel sesli sanatçısı Yekbûn, 2002 yılında çıkardığı Nîrwana albümünün ardından yeni albüm hazırlığıyla beraber birçok işi bir arada yapıyor.

İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da yapan Yekbûn’un 1989’da başlayan müzik yolculuğu bir süre Koma Çiya ile devam etmiş. Ardından özel bir dershanede piyano eğitimi alan sanatçı, grup ile bağı koptuktan sonra 1998’de Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü’nü kazanarak, şan eğitimini tamamlamıştır.

Ihlamurlar Altında ve Esir Kalpler dizilerinin müzik albümlerinde de söylediği şarkılar ile yer alan Yekbûn, müzikal altyapısını vokal, aranjörlük ve bestecilik yönüyle oluşturmuş.

Yekbûn aynı zamanda; Delil, Onur Akın, Sibel Pamuk, Xanemîr gibi birçok sanatçının albüm çalışmasında da vokal yapmıştır.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum