Yaşar Kaya hayatını kaybetti

Yaşar Kaya hayatını kaybetti

Kürt siyasetçi, eski Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı Yaşar Kaya, Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de hayatını kaybetti.

Kürt siyasetçi, eski Demokrasi Partisi’nin (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, 78 yaşında hayatını kaybetti.

Kalp rahatsızlığı olan ve bir süredir tekerlekli sandalyeye bağlı kalan Kaya, geçtiğimiz günlerde Erbil’de hastaneye kaldırılmıştı.

Yaşar Kaya, başkent Erbil’in İngiliz City sitesindeki evinde bu sabah hayata gözlerini yumdu.

Yaşar Kaya kimdir?

Kars doğumlu Kaya, 1959’da İstanbul’da İktisad Fakültesi’ne devam ederken 49’lar davası kapsamında tutuklarak serbest bırakıldı.  Dava 10 yıl sürdü. 1965’de yarım kalan tahsilini tamamladı. Aynı davayla ilgili olarak 1968’de Konya’ya sürgüne gönderildi, aynı yıl döndü.

1991’de kurulan Kürt Vakfı’nın kurucularından Kaya,  Özgür Gündem gazetesinin ilk imtiyaz sahibiydi. Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kapanma sürecinde Mayıs 1993’te kurulan DEP’in Genel Başkanı seçildi.

Kaya ve yedi parti yöneticisi Ankara’da kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) kararıyla tutuklanmıştı.

1994’te Kaya Almanya’nın Köln şehrine yerleşti.

Yaşar Kaya, Mart 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek Türkiye’ye dönmek istediğini belirtmişti.

Kaya 17 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’ye döndü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.