Yaş çay alım fiyatı açıklandı

Yaş çay alım fiyatı açıklandı

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı yaş çay taban fiyatını 13 kuruşluk destek ödemesi ile birlikte 1.90 TL olarak açıkladı.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bugün Rize'ye gelerek ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen programda çay sektöründeki gelişmelere değinerek belirlenen 2016 yılı yaş çay taban fiyatını açıkladı.  Toplantıda açılış konuşmasını yapan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2015 yılının ÇAYKUR için rekorlar yılı olduğunu söyledi. Sütlüoğlu “Bu sene yeni bir sezonun başındayız. Şu ana kadar 75 bin ton yaş çay yaprağı. 2015 yılında yaş çay alımında kuru çay üretiminde ve ödemelerde rekor sonuçlar elde ettik. İlk kez 1 milyar TL üzerinde yaş çay ödemesi ve 2 milyar TL ciro yakaladık. İhracatta yüzde 101’lik bir ciro artışı oldu. Karımız yüzde 88 arttı. 73 bin dekar ruhsatsız alan ruhsatlandırıldı. 4 ayda 685 ton ek kapasite artışı gerçekleştirdik. Hedefimiz 10 bin ton günlük işleme kapasitesine ulaşmaktır. Asrın mucize bitkisi olarak adlandırılan steviya bitkisinin tarla ayağında başarılı olduk. Şekere alternatif olan, şekerden 300 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip bu bitki için fabrika kurma çalışmalarımız devam ediyor. Çaya tatlı bir kardeş gelecek. Organik havzamızı 38 bin dekara çıkarttık. 11 bin 500 üreticimiz ile organik üretim yapıyoruz. Organik üretimimizi bu yıl bin 300 tondan 6 bin tona çıkartacağız. Siyah ve yeşil çay üretirdik bitki ve meyve karışımlı çaylarımızın yanında dondurma ve pudra gibi yan ürünlerimizde var. Didi bir başarı hikayesidir. Didi isimli soğuk çayımız ile her yıl ortalama yüzde 50 büyüyen ve sektöründe zirveye oturan bir marka haline gelmiştir” dedi.

Bakan Faruk Çelik, 2016 yılı yaş çay taban fiyatını ise destekleme ödemesi ile birlikte 1.90 TL olarak açıkladı. Çelik açıklamasında, “ÇAYKUR 3 Mayıs itibariyle 1. sürgün alımlarına başladı. Dün itibari ile 75 bin ton çay alımı gerçekleştirildi. Yaş çay alım fiyatı bilindiği gibi 2015 yılında 1.58 TL olarak belirlenmişti. 12 kuruş destekleme ile 1.70 kuruş ödeme sağlanmıştı. Çay taban fiyatını belirlerken tüm dengeleri dikkate almak durumundayız. Dünyadaki ve bölgedeki gelişmeler biliniyor. Enflasyon ortada. Tüm bunların yanında esas dikkate alınması gereken üretecimizin nasırları elleri el emeği ve el emeğidir. Tüm bunları değerlendirdiğimizde 2016 yılı yaş çay alım fiyatını 158 den 177 TL ye yükseltip yüzde 12.02 lük bir arış gerçekleştiriyoruz. Prim desteği olan 13 kuruş ile birlikte ise 1.90 TL olarak belirledik“ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.