'Yaralı Sibel Çapraz serbest bırakılsın'

'Yaralı Sibel Çapraz serbest bırakılsın'

İHD'nin düzenlediği F oturması eyleminin 208.'sini Sibel Çapraz için düzenledi. Yaralıyken tutuklanan ve hapishane koşullarında sağlık sorunları daha da artan Çapraz'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsaklar için 208. kez adalet istedi. 208. F oturması Yüksekova'da polislerce vurulan ve tedavi gördüğü esnada tutuklanan Sibel Çapraz için düzenlendi.

Sibel Çapraz'ın ailesinin de katıldığı F oturması eyleminin 208. haftası, Hakkari İl Genel Meclisi Eş Başkanı Sibel Çapraz'ın hapishanede yaşadığı hak ihlalleri ve sağlık sorunlarını aktarmak için düzenlendi.

208. haftanın basın açıklamasını okuyan İHD üyesi Tuncay Yiğit Saray, "Devlet güçleri tarafından uygulananlar ise sürekli katliam ve zulüm politikalarıdır" dedi.

Yiğit, "Tıpkı 45 yıl önce bugün, 12 Mart 1971 Askeri Darbesi, 21 yıl önce 12 Mart 1995'te Gazi Mahallesi'ndeki katliam gibi diğer darbe ve katliamlar tarihte yerini alırken bu zulmü yapanlar değil zulme karşı direnenler hep anılarak ölümsüzleşmişlerdir" şeklinde konuştu. 

Bu hafta Çapraz için biraraya geldiklerini kaydeden Yiğit, 5 Mart 2016 tarihinde Çapraz'ın İHD'ye başvurarak yaşadığı hak ihlallerini dile getirdiğini belirtti. Çapraz'ın 28 Kasım 2015 tarihinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, kardeşinin evinde bulunduğu sırada, sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen duyulan silah sesleri ve bağrışmalar üzerine neler olup bittiğini öğrenmek için dışarı çıktığını söyleyen Yiğit, "Bu sırada üzerilerine ateş açılır. Sibel olay yerinde karın bölgesinden ve kolundan ağır yaralanır" sözleriyle olay anını aktardı. Çapraz'ın 96 gün boyunca, Yüksekova, Van ve İstanbul'daki hastanelerde tedavi gördüğünü ve 15 kez ameliyat olduğunu belirtti.

Çapraz'ın suçlamaları kabul etmediğini, mağdur olduğunu beyan etmesi ve avukatının sağlık sorunlarını dile getirmesine rağmen 2 Mart'ta tutuklandığını ifade eden Yiğit, "Bakırköy Kadın Hapishanesi'ne gönderilir. Tutuklanma gerekçesi olarak yurt dışına kaçabileceği gösterilir" dedi. Yiğit, "Sibel Çapraz'ın sağlığına kavuşabilmesi için gerekli tedavi ve tetkiklerinin sağlanmasını, bunun en temel insan hakkı olduğunu hatırlatıyoruz. Sibel Çapraz serbest bırakılsın" dedi.

'ONLARI CEZAEVİNDE DİRİ DİRİ ÇÜRÜTMEYELİM'

Açıklamanın ardından söz alan Çapraz'ın ablası Kendi Çapraz, "96 gün boyunca onun yanındaydım, her acısına tanık oldum. Çapraz panzer kurşunuyla yaralandı ne kadar örtbas etmek isteseler de, aileyi inandıramayacaklar. 100 gün geçti halen banyo yapamıyor, vücudunu ben siliyordum. Orada kimler silecek" dedi.

Çapraz'ın protein alması gerektiğini, süt ve yumurta için reçete yazılması şartının koşulduğunu söyleyen Kendi Çapraz, bağırsağının temizliği için ıslak mendil ve havlu kağıt için dahi reçete istendiğini aktardı. "Ben bile zorlanırken bakımını yaparken, oradaki arkadaşları nasıl yapsın" dedi.

'SİBEL HASTA DEĞİL YARALIDIR'

Çapraz, "Sibel Çapraz gibi binlerce insan var. Serbest bırakılsın, suçlu değil mağdurdur. Sibel Çapraz sadece Kürt olduğu için suçludur, annem Kürt doğurduğu için suçludur" dedi. Ailesi olarak tedavisini takip edeceklerini vurgulayan Çapraz, "Hasta değil, yaralıdır. Bunun için kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz. Sibel Çaprazlar ölmesin, zaten her gün Sibel Çapraz'lar Cizre'de Yüksekova'da ölüyorlar. Onları cezaevlerinde diri diri çürütmeyelim" diye konuştu.

Çapraz'ın ağabeyi Necip Çapraz ise "İki önemli husus var diyorlar ki 'eğer doktor benim karşıma göndermişse hastayı, benimle konuşuyorsa ben tutuklarım' bir diğeri ise suçlarını örtmek için, 'polisin Sibel'i vurmasının eşyanın tabiatına aykırıdır' diyorlar. Kardeşimin tedavileri zamanında yapılmıyor cezaevinin ve jandarmanın keyfi tutumu var. İnsan hakları mağduriyeti hepimizin sorunlarıdır. Bu sorunun giderilmesi için kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.