Yan etkisiz ağrı kesici bulundu!

Yan etkisiz ağrı kesici bulundu!

Berlin'deki Charite Üniversite Hastanesi'nde 'yan etkisi olmayan ağrı kesici' üretmenin yolu bulundu. Araştırmacılar bu yöntemi tüm ilaçlara uygulamak istiyorlar.

Berlin Charite Üniversite Hastanesi’nde çalışmalar yapan bilim insanları yan etkileri olmayan ağrı kesici geliştirmenin önünü açan gelişmeler kaydettiler.

Konu ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçlarını Science dergisine anlatan araştırmacılar ‘Ağrı kesicilerde bulunan, özellikle doku yaralanmaları ve iltihaplanmalarının neden olduğu operasyon, sinir yaralanmaları ve kanserin yarattığı ağrılara karşı, ‘opioid’lerin neden olduğu yan etkilerin engellenebileceğini’ belirttiler.

Vücudun bir süre sonra bağımlı hale geldiği opioidlerin neden olduğu yaygın yan etkilerin arasında uyuşukluk, mide bulantısı, kabızlık ve solunum sıkıntısı yer alıyor.

‘AĞRI KESİCİ SADECE YARALI DOKUYU ETKİLEYECEK’

Araştırmacılar, yeni bir mekanizma geliştirerek, bilgisayar simülasyonu temelinde ağrı kesicilerin, sinir sisteminde bağlandığı opioid reseptörleri üzerindeki etkileşimlerini incelediler. Hayvan modelinde yapılan incelemeler yeni yöntemin hasarlı hücrelerde ağrı giderici etki gösterdiği halde sağlam dokulara herhangi bir zarar vermediğini ortaya koydu.

Opioidlerin aksine NFEPP tipi ağrı kesiciler yalnızca asitli ortamda aktif hale gelerek, etkinin yalnızca yaralı dokularla sınırlı kalmasını sağlıyor ve opioidlerin vücutta yol açabileceği solunum sorunları, uyuşukluk, kabızlık ve bağımlılık risklerini ortadan kaldırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.