Wikipedia'nın engellendiği diğer ülkeler

Wikipedia'nın engellendiği diğer ülkeler

Türkiye, Wikipedia'nın sansürlenmesini tartışıyor. Peki dünyanın en büyük internet ansiklopedisi başka hangi ülkelerde engellendi?

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia bu sabah Türkiye’de yasaklandı. Peki bugüne dek Wikipedia’yı yasaklayan diğer ülkeler hangileri? İşte, Wikipedia’nın kendi sitesindeki ‘Wikipedia’ya yönelik hükümet sansürü’ maddesinde sıralanan diğer ülkeler:

1- ÇİN

Pekin yönetimi, başta 1989’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği demokrasi yanlısı Tiananmen protestolarına dair içerik olmak üzere bir dizi siyasi madde nedeniyle Wikipedia’ya düzenli sansür uyguluyor.

2- FRANSA

Fransa iç istihbarat kurumu DCRI 2013’te, askeri iletişim için kullanılan Pierre-sur-Haute radyo istasyonuna dair maddenin kaldırılması için yazar Rémi Mathis’e baskı yaptı. Mathis hapis tehdidi nedeniyle maddeyi Fransızca Wikipedia’dan silmek zorunda kaldı ancak İsviçre’de yaşayan bir kullanıcı yeniden ekledi. Dünya çapında tepkiye yol açan bu gelişmenin ardından Pierre-sur-Haute, Fransızca Wikipedia’nın o tarihe kadar en çok okunan maddesi oldu.

3- İRAN

2013’te yayımlanan bir rapora göre, İran bu tarihte Farsça Wikipedia sitesindeki 800 bin maddeden 963’ünü sansürlüyordu. Söz konusu maddeler, muhalifler, azınlıkların dini inançları ve hükümet tarafından öldürüldüğü belirtilen kişilerin yanı sıra devlet, yetkililer ve polise yönelik eleştirel konularla ilgiliydi. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in raporuna göreyse, İran hükümeti Kürtçe Wikipedia sitesinin uzun süreler boyu kapalı tuttu.

4- İTALYA

İtalyanca Wikipedia’nın yazarları, 2011’deki bir yasa tasarısını protesto etmek için siteyi üç günlüğüne bloke etti. Söz konusu yasa, herhangi bir internet sitesinde yazılanlardan rahatsız olanlara, aynı sitede 48 saat içinde yargı onayından geçmemiş yanıtları yayımlatma ‘hakkı’ tanınmasını öngörüyordu. İtalyanca Wikipedia’nın yazarları siteyi 4, 5 ve 6 Ekim tarihlerinde ‘kapattı’; siteye girmek isteyenler tasarının eleştirildiği bir sayfaya yönlendirildi.

5- PAKİSTAN

31 Mart 2016’da, Wikipedia.org domain’i Pakistan’da altı saat boyu tamamen kapalı tutuldu. Gerekçe, Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgiliydi. Mayıs 2010’daysa, ‘Herkes Muhammed’in Resmini Çizsin Günü’ adlı yarışma nedeniyle Wikipedia birkaç günlüğüne kapatıldı.

6- RUSYA

2013 ve 2015 yılında Rusça Wikipedia’daki ‘cannabis’le ilgili iki madde nedeniyle kısa süreli sansürler yaşandı.

7- SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan 11 Temmuz 2006’da cinsel ve siyasi açıdan ‘hassas’ içerikleri gerekçe göstererek Google ve Wikipedia’ya erişimi engelledi. Şu an İngilizce ve Arapça Wikipedia’daki çok sayıdaki madde Suudi Arabistan’da engellenmeiş durumda.

8- SURİYE

Suriye’de, Arapça Wikipedia sitesi 30 Nisan 2008-13 Şubat 2009 arasında engellendi.

9- TUNUS

Wikimedia sitesi 23-27 Kasım 2006 arasında engellendi.

10- TÜRKİYE

Wikipedia’nın İngilizce sitesinde, Türkçe Vikipedi’de ‘kadın üreme organları’, ‘insan penisi’, ‘2015 Türkiye genel seçim anketleri’, ‘vajina’ ve ‘testis torbası’ maddeleri sansürlenmiş durumda. 29 Nisan 2017’deyse (bugün) Wikipedia tamamen kapatıldı.

11- İNGİLTERE

2008 yılında Scorpions’ın Virgin Killer albümünün kapağının ‘çocuk pornografisini çağrıştırdığı’ gerekeçsiyle kara listeye alınması sonrası Wikipedia’ya kısa süreli erişim sıkıntısı yaşandı.

11- ÖZBEKİSTAN

2007 ve 2008’de Wikipedia kısa süreliğine kapatıldı. 2012’de Özbek Wikipedia kapatıldı. Site bu ülkede şu an açık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.