Venezuela başkanını görevden almak için kampanya başlatıldı

Venezuela başkanını görevden almak için kampanya başlatıldı

Venezuelalı muhalif lider Henrique Capriles, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu görevden almak için referanduma gidilmesi için verilen dilekçeyi imzalayanlardan 70 binden fazlasının, imzalarını doğrulattıklarını söyledi.

Venezuela yasalarına göre, azil referandumuna gidilmesi için ilk aşamada kayıtlı seçmenlerin yüzde 1'inin, bir başka deyişle 194 bin 729 kişinin imzaladığı bir dilekçe verilmesi gerekiyor.

Muhalifler bu dilekçeyi 10 Mayıs'ta vermişti. Sürecin ikinci aşamasıysa verilen imzaların doğrulanması. Capriles, Ulusal Seçim Konseyi'nin rakamlarına göre bugün 71 binden fazla kişinin imzalarını doğrulattığını söyledi. İkinci kampanyanın başlatılabilmesi için yalnızca 200.000 imzaya ihtiyaç var. Niclos Maduro Nisan 2013’te seçilmişti ve görev süresi 2019'da doluyor.

Muhalifler, Maduro’nun sosyalist politikalarının yüksek enflasyona, gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinin bulunmasında sıkıntılara yol açtığını söylüyor. Capriles imza doğrulama sürecinin ilk gününde gelen kalabalığın Venezuelalıların gerçekten hükümetin değişmesini istediğini gösterdiğini söyledi.

Capriles "Bugün ülkenin her tarafında insanların oy vermek için kuyruğa girdiğini gördük. Bu Maduro için bir uyarı" dedi. Referandum kampanyasına destek verenler kimliklerini ve parmak izlerini Cuma gününe kadar Ulusal Seçim Kurulu'nun kurduğu standlarda doğrulatabilecekler.

Referandum dilekçesine neredeyse iki milyon imza toplamıştı ama seçim yetkilileri 600 bin imzanın hileli olduğunu söyledi. Muhalefet partisi, "Maduro’nun sosyalist hükümeti ve selefi Hugo Chavez'in petrol zengini ülkeyi kötü yönetimle, çöküşün eşiğine getirdiğini" söylüyor.

Hükümet ise "ülkedeki ekonomik sorunlarla gıda ve temel ihtiyaç ürünlerindeki sıkıntının emperyalist güçlerin baskısından kaynaklandığını" savunuyor.

Zamanlama çok önemli

Muhalefet liderleri azil referandumu dilekçesini 2 Mayıs’ta Ulusal Seçim Kurulu'na sundu. Oylamanın bu yıl gerçekleştirilmesini hedefliyorlar. Çünkü zamanlama çok önemli. Referandum 10 Ocak’tan önce gerçekleşirse, yeni bir genel seçimin yolu açılacak.

Ancak oylama 10 Ocak’tan sonrasına kalırsa, Maduro’nun görevini başkan yardımcısı ve destekçisi Aristobulo Isturiz alacak. Azil referandumu için muhalefetin hala birkaç engelleri aşması gerekiyor.

İlk aşamada yeterince çok sayıda geçerli imza toplanırsa, ikinci aşamada dört milyon kişinin imzaladığı bir dilekçe daha sunmaları gerekecek.

Seçim Kurulu yetkililerinin koşulların karşılandığına ikna olmaları durumunda azil referandumuna onay verilecek. (BBC TÜRKÇE)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.