Varlık Fonu için Çin'de hayat öpücüğü aranıyor!

Varlık Fonu için Çin'de hayat öpücüğü aranıyor!

Türkiye Varlık Fonu Çin bankası ICBC'yle kredi görüşmesi yapıyor. Varlık Fonu için körfez ülkeleriyle de görüşülüyor.

Bir yıldan uzun süredir pasif durumda olan Türkiye Varlık Fonu (TVF), Bloomberg’e bilgi veren kaynaklara göre Çinli ICBC bankası ile kredi anlaşması için görüşme yaptı.

Fon, Bloomberg’e bilgi veren 3 kaynağa göre ICBC’den 10 yıl vadeli 5 milyar dolar büyüklüğünde bir kredi talep etti. Bir kaynağa göre ICBC Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen’in  hazır bulunduğu toplantıya Varlık Fonu Başkan Vekili Himmet Karadağ ile Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Bulut da katıldı.

Türkiye Varlık Fonu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kurulmuş ve yaklaşık 200 milyar dolar büyüklüğünde aktife sahip olduğu açıklanmıştı. Ancak Fon içindeki çekişmeler nedeniyle kurumun çalışmaları kilitlenmiş ve Başkan Mehmet Bostan Eylül’de görevinden alınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevden alma sonrasında Fon’un istenen performansı gösteremediğini söyleyerek yeniden yapılandırılacağını kaydetmişti. Bostan’ın görevden alınmasının ardına Karadağ vekaleten Fon’un başkanlığına atanmıştı

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEKİ FONLARLA DA GÖRÜŞÜLÜYOR

Bir kaynağa göre Varlık Fonu yetkilileri Perşembe günü de olası kredi anlaşması için uluslararası bir banka ile görüşme gerçekleştirdi. Aynı kaynağa göre Varlık Fonu, Katar dahil olmak üzere Körfez ülkelerindeki ulusal varlık fonları ile de görüşmeler gerçekleştiriyor. Kaynak, elde edilecek fonun Varlık Fonu’nun altında yer alan şirketlerin yatırımları için kullanılabileceğini söyledi.

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Ercan Ersoy’un haberine göre  Nisan ayında Başbakan Binali Yıldırım’a gönderilen ve Fon’un stratejisinin belirlendiği Strateji Belgesi henüz onaylanmamış olsa da bilgi veren bir kaynağa göre üzerinde önemli revizyonlar yapıldı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a yakın isimler arasında strateji belgesinin nasıl uygulanacağı üzerine ortaya çıkan ihtilaf , Varlık Fonu’nun bir yıldan uzun süre pasif kalmasında etkili olmuştu.

Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, “Türkiye’de kredibilitesi yüksek ekonomi yetkilileri Türkiye Varlık Fonu’na koydukları mesafe ile aslında projeden hoşlanmadıklarını belli ettiler. Bu kredi arayışı, öyle gözüküyor ki TVF’yi hayata geçirmek için bir girişim.” değerlendirmesini yaptı.

Ash, Fon’un Ortadoğu ve Çin kaynaklarına yönelmesinin Batı ile ilişkilerdeki zorlukların bir göstergesi olabileceğini belirtti.  Türkiye, ABD ile vize krizi ve Avrupa Birliği ile zorlu diplomatik bir süreçten geçiyor. Varlık Fonu Başkan Vekili Karadağ konuya ilişkin soruları yanıtlamazken ICBC Türkiye konuya ilişkin sorulara ilk etapta cevap vermedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.