Van’daki Lisans Öğrencileri Nasturi Kiliselerini Gezdi

Van’daki Lisans Öğrencileri Nasturi Kiliselerini Gezdi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Yüksek Lisans Bölümü öğrencileri, Nasturi halkının tarihi değerlerini araştırmak ve kiliselerini sanat tarihine tekrardan kazandırmak amacıyla Hakkari’ye geldiler.

HAKKARİ - Önceki gün Hakkari’ye gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde bir gurup öğrenci; Hakkari’nin Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde bulunan ve Nasturililer döneminden kalma 15 ayrı tarihi kiliseyi yerinde incelediler.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Yüksek Lisans Bölümü öğrencisi Koçali Özipek, Hakkari il merkezi ve ilçelerinde bulunan ve geçmişte buralarda yaşamış olan Nasturi halkının tarihi değerlerini araştırmak, kiliselerini sanat tarihine tekrardan kazandırmak için Hakkari’ye geldiklerini ifade etti. Özipek, “Bu yıl mezun olacağımız için Hakkari bölgesinde tarihi kiliselerde tezimin çalışmasını yaptık. Hakkari il merkezi ve ilçelerinde bulunan Nasturi kiliselerini yerinde görüp araştırma yaptık. Hakkari Koçanıs Kilisesi ve Patrikhanesi, Nasturilerin dini liderlerinin oturduğu ve yönetildiği bir yerdir. Nasturi köyleri, 1918 yılında boşaltılmış ve şu anda hiç kimse burada yaşamıyor. Ama gördük ki kiliselerde tarihi bir tahribat var ve özellikle kilisede kaçak kazılar yapılmış. Bu kaçak kazılar yüzünden kilise neredeyse çökme eşiğine gelmiş. Bir an önce bu kiliselerin tarihimize ve kültürümüze kazandırılması için çalışma başlatılmalıdır” dedi.

Yaklaşık 2 gün boyunca il merkezi ve ilçelerdeki köylerde bulunan 15 ayrı tarihi kiliseyi dolaşan öğrenciler, daha sonra kiliselerle ilgili görüntü ve fotoğraf aldıktan sonra Van’a hareket ettiler.

Van’daki Lisans Öğrencileri Nasturi Kiliselerini Gezdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.