Van'da yağışlar tarımı canlandırıyor

Van'da yağışlar tarımı canlandırıyor

Van'da son yılların en yağışlı kış ve ilkbaharı, tarım ve hayvancılıkta umutları yeşertiyor. Besiciler ve çiftçiler, artan su kaynakları ve nem oranıyla bereketli bir sezon öngörüyor.

Van'da yaşanan yoğun yağışlar, son yılların en yağışlı kış ve ilkbahar dönemlerinden birini oluşturuyor. Bu durum, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine olumlu yansıyor. Besiciler ve çiftçiler, artan su kaynakları ve topraktaki nem oranının, bereketli bir sezon geçireceklerine dair umutları artırdığını belirtiyorlar.

Besicilerden Faysal Akdoğan, bu yılın hem kar hem de yağmur açısından oldukça bereketli geçtiğini vurgulayarak, ot miktarının ve çeşitliliğinin artacağına inandıklarını dile getirdi. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yüksek yem maliyetleriyle mücadele ettiklerini belirten Akdoğan, bu yılın kendilerine rahat bir nefes aldırdığını ve bereketli bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini ifade etti.

Aynı şekilde çiftçiler de bu yılın tarım için oldukça olumlu geçeceğine inanıyorlar. Topraktaki nem oranının yüksekliği ve artan su kaynakları, buğday, fasulye, şeker pancarı, nohut, mercimek, arpa ve çavdar gibi ürünlerin rekoltesinin artmasını bekliyorlar.

aa-20240428-34403337-34403322-vandaki-yagislar-yem-bitkisi-ureticilerini-ve-besicileri-sevindirdi.jpg

Gevaş ilçesinde çiftçilik yapan Kasım Güçlü, tarlalarını sürerek tohumları toprakla buluşturduklarını ve bu yıl yüksek beklenti içinde olduklarını dile getirdi. Topraktaki nem oranının yüksekliğinin üretimi olumlu etkileyeceğine inandıklarını belirten Güçlü, tarım arazilerine yağışların ve karın faydalı olduğunu vurguladı.

Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu ise bölgede tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığını ve bu yılki yağışların tarım arazileri ve su kaynakları için olumlu bir etki yarattığını ifade etti. Bahar yağışlarının devam etmesiyle üretimde artış beklediklerini belirten Şamiloğlu, çiftçilerin yüzünün güleceğine inandıklarını dile getirdi.

Van Gölü Havzası'nda son 21 yılın en yağışlı mart ayının yaşandığına dikkat çeken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talip Çakmakcı, bu yağışların tarım ve su kaynakları için umut verici olduğunu belirtti. Bahar yağışlarının devam etmesiyle üretimde artış olacağını ifade eden Çakmakcı, çiftçilerin ve besicilerin bereketli bir sezon geçireceklerine inandığını belirtti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.