Van’da ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ açıldı

Van’da ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ açıldı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, "Sigara Bırakma Polikliniği" ile sigara bağımlılarına hizmet vermeye başladı.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aycan Yüksel öncülüğünde açılan poliklinikte sigara bağımlılarına haftanın bir günü hizmet verilecek.

Sadece cuma günü hizmet verecek olan poliklinikte, gerekli tahlillerin tamamlanmasıyla hastaya uygun ilaç verilerek bağımlılığın azaltılarak yok edilmesi planlanıyor.

Bölgede sigarayı bırakmak isteyen bağımlılara hizmet vereceklerini ifade eden SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, "Hastanemiz bin 500 yatak kapasitesiyle ülkemizin en büyük hastanelerinden birisidir. Bölgemiz itibariyle sigara kullanma alışkanlığının maalesef çok fazla olduğunu biliyoruz. Büyük eksikliğini hissettiğimiz Sigara Bırakma Polikliniği hizmeti vermek için bir süredir çalışmalar yapmaktaydık. Yaklaşık bir aydır bir göğüs uzmanı hekimimizin yönetiminde polikliniğimizi açmış durumdayız. Sigaranın insan vücuduna zararlarıyla ilgili artık tüm dünyanın mutabık olduğu, vücudun sadece akciğer sistemine değil, tüm sistemleriyle ilgili çok ciddi bir etken olduğu bilinmektedir" dedi.

"Sigaranın zararlarından bahsederek farkındalık oluşturuyoruz"

Sigarayı bırakmak için verilen ilaçların pahalı oluğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aycan Yüksel ise Sağlık Bakanlığı tarafından bağımlılara ilaçların ücretsiz verilmesi için çalışma başlattıklarını belirtti.

Sigara bağımlılarına ücretsiz ilaç teminiyle daha etkin bir şekilde hizmet vereceklerini ifade eden Dr. Yüksel, "Sigara Bırakma Polikliniği hizmetimize başladık. Hastalarımıza sigarayı bırakma önerilerinde bulunuyoruz. Bırakma noktasında yaşanabilecek sıkıntılarda da yardımcı oluyoruz. Sigaranın zararlarından bahsederek bir farkındalık oluşturuyoruz. Bırakmaya teşvik etmeye çalışıyoruz. Burada nikotin bağımlılıklarının derecelerini değerlendiriyoruz. Hastalara eğitim konusunda broşürler ve bırakmaya destek olmak için de ilgili ilaçları vermek istiyoruz. Bunlarla ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz başladı. Hastalara ilaçları ücretsiz temin etmek istiyoruz. Bu konuda pahalı ilaçlar için Sağlık Bakanlığından destek almak üzereyiz. Buna başladığımızda sigara bırakma polikliniğimiz daha etkin bir şekilde hizmet verecektir" şeklinde konuştu.

"Bağımlıların yüzde 50'si sigarayı bırakmak istiyor"

Kent genelinde başvuruların yoğun olduğunu dile getiren Aycan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Henüz hastalarımız açılan yeni polikliniğimizi bilmiyor. Ancak bilenler gelip başvuruda bulunuyor. İlk başlamamıza rağmen başvurularımız yoğun. Hastalarımız "ben bırakamam" demeden, kendileriyle ilgili önyargıları olmadan bize uğrasınlar. Yapılan çalışmalarda gösteriyor ki sigara bağımlılarının yüzde 50'si sigarayı bırakmak istiyor ama bırakamayacaklarını düşünüyorlar. Bağımlılar gelirse bizler de onlara yardımcı olabiliriz."

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Sigara Bırakma Polikliniği açılmasından dolayısıyla mutlu olduğunu söyleyen 20 yıllık sigara bağımlısı İslam Yatar ise sigaradan dolayı sürekli hastanelerde olduğunu ve bu yüzden artık sigarayı bırakmak için tedavi olmak istediğini dile getirdi.

Van’da ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ açıldı

Van’da ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ açıldı

Van’da ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ açıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.