Van'da renkli 8 Mart etkinliği

Van'da renkli 8 Mart etkinliği

Van'da, 8 Mart etkinliklerinin finali olan şölen için yüzlerce kadın bir araya geldi.

Van'da, Özgür Kadın Hareketi'nin (TJA) günlerdir çalışmasını sürdürdüğü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinin final şöleni yapıldı. Kent merkezindeki Kültür Sokağı'nda bulunan bir düğün salonunda gerçekleşen şölene, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Van Milletvekili Muazzez Orhan, TJA aktivisti Gülcihan Şimşek'in yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. 

Şölene yöresel kıyafetlerin yanı sıra beyaz ve mor renkli elbiselerle katılan kadınlar, alkış ve zılgıtlar eşliğinde söyledikleri ezgilerle halay çekti. Kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.

Öte yandan, şölenin gerçekleştiği salona asılan “Jinen ciwan tirsa faşîzmê pêşenga berxwedanê ne", "Em di azadîyê de bi israr di tekoşînê de bi biryar in" ve "Direnişi örgütlüyor özgürlüğe yürüyoruz" yazılı pankartlar dikkati çekti. 

İnsan ve Özgürlükler Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, kadınların ulusal birlik mücadelesinde öncülük etmeleri gerektiğini söyleyerek, “Kürtler bir olmazsa devamlı baskı ve bölünmeye mahkum olur. Kadınlar ulusal birliğe öncülük etmeli ve zulme karşı artık yeter demelidir” diye konuştu. 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da yaptığı konuşmada, kadınların alanlarda verdiği mücadeleye dikkat çekerek, “Bugün kadın mücadelesine öncülük eden, direnen kadınlar rehin tutuluyor” diyen Başaran, şöyle devam etti: “Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak, Sabahat Tuncel’e selamlarımızı yolluyoruz. Onlara söz veriyoruz. O zindan kapılarını mutlaka açacağız. Eril zihniyet kendisini baskı politikalarıyla kadın üzerinden geliştirmeye çalışıyor. Savaşın, baskının en büyük mağdurları kadınlardır" dedi. 

Konuşmaların ardından sahne alan Grup Sor Jiyan’ın şarkılarıyla kadınların kutlaması sürdü.

690x450nc-v-08-03-2020-8mart-solani-basladi2.jpg

690x450nc-v-08-03-2020-8mart-solani-basladi5.jpg

690x450nc-v-08-03-2020-8mart-solani-basladi7.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.