Van Gölü'ndeki tekne kazasının sanığı: Tekneye binenleri turist sandım

Van Gölü'ndeki tekne kazasının sanığı: Tekneye binenleri turist sandım

27 Haziran 2020'de Van Gölü'nde 61 sığınmacı/göçmenin hayatını kaybettiği tekne kazasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün Van

27 Haziran 2020'de Sedat ve Medeni Akbaş'ın sığınmacıları taşıdığı teknenin Van Gölü'nde batmasının ardından başlatılan arama çalışmaları günlerce devam etmiş ve 2'si çocuk 61 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Yapılan soruşturma ve hazırlanan iddianamenin tamamlanmasının ardından kazaya ilişkin 7'si tutuklu 12 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, bugün Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, soruşturmanın takipçisi olarak davaya katılma talebinde bulundu ancak Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Van Barosu'nun katılma talebini suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddetti. Van Barosu, sosyal medyadan kamuoyunu davanın takipçisi olmaya davet etti. 

"Turist sandım"

Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, karakolda alınan ilk ifadesinde "yolcu" şifresiyle mülteci taşıdıklarını söyleyen sanık Medeni Akbaş, tekneye binen kişileri turist sandığını iddia ederek tahliyesini istedi.

Mahkeme, davada tutuklu olarak yargılanan 7 sanığın tutukluluğunun devamına ve davaya 3 Mayıs'ta devam edilmesine karar verdi.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, 5 Ağustos 2020’de kazayla ilgili, “Van Gölü’nde 27 Haziran 2020 Tarihinde Meydana Gelen Göçmen/Sığınmacı Katliamına İlişkin İnceleme Raporu”nu yayınlamıştı. 

Ne olmuştu?

27 Haziran gecesi, ilk olarak Medeni ve Sedat Akbaş adındaki iki akraba balıkçının, 100'ü aşkın göçmeni taşıdıkları teknelerinin battığı iddia edildi. Medeni ve Sedat Akbaş'tan haber alınamayınca Gevaş ilçesi Altınsaç Köyü muhtarı, emniyet ve jandarma güçlerine kayıp ihbarında bulundu. Batık tekneden kurtulan tek kişi olan Medeni Akbaş, Tuşba ilçesi, Çitören Mahallesi'ne ulaşıp ailesini aradı. Jandarmanın gözaltına aldığı Akbaş'ın ifadeleri üzerine teknenin battığı bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda 2'si çocuk 61 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kaza sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 12 sanık hakkında 38 yıl 6'şar ay hapis istemiyle dava açıldı. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.