Van Gölü kıyısı imarı aykırı yapılarla doldu

Van Gölü kıyısı imarı aykırı yapılarla doldu

Van Gölü’nün kıyısı, resmi binalar ve yazlık villaların işgali altında. Sadece Tuşba ilçesinde imara aykırı 552 yapının inşa edildiği belirtiliyor.

Van’a 189 kilometre kıyısı bulunan Van Gölü’nün özellikle Tuşba ile Artemêt (Erdemit), Westan (Gevaş) sahillerinin neredeyse büyük bir bölümü tamamen villa ve resmi kurumlar tarafından adeta işgal edilmiş durumda. Her yıl inşa edilen yüzlerce yazlık villa nedeniyle insanların göle ulaşabilecekleri alanlar daralırken, şu ana kadar Tuşba ilçesindeki göl kıyılarında 552 imara aykırı yapının yapıldığı öğrenildi. Bu yapılara ilişkin alınan yıkım kararları ise yıllardır uygulanmıyor. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Tuşba Belediye Meclis üyesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Sözcüsü İsmet Tan, inşa edilen yapıların kıyıyı işgal ettiğini belirterek, Ak Parti’li Tuşba Belediyesi’nin de bu yapılara göz yumduğunu söyledi.

‘KIYILAR İŞGAL ALTINDA’

Van Gölü kıyısında çekilen duvarların kıyı kanunlarına göre kıyıya en az 100 metre uzakta olması gerektiğini belirten Tan, “Bu yapıların neredeyse tamamı ruhsatsız ve kaçak bir durumda. HEDEP olarak bu yapılara ilişkin defalarca Tuşba Belediyesi Meclisi’nde dile getirdik. Bu duvarların yıkılması gerektiğini, halkın denizle buluşması ve halkın denize girmesinin engellediğini, böyle devam etmesi halinde 10 yıla kadar halkın gölden yararlanmasının mümkün olmayacağını belirttik. Ancak tüm itirazlarımıza rağmen, bu kaçak yapılara ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı. Atanmış AKP’li Tuşba Belediyesi, kıyıda yapılan yapılara ceza kestiklerini, bu ceza ödendikten sonra bu yapıların mühürlendiğini söyledi. Ama kesilen cezaların ödendikten sonra bu mühürlerin sökülüp tekrar yapıların inşasına devam edildiğini, bunun üzerine bu yapılar hakkında suç duyusunda bulunduklarını söyledi. Van Gölü kıyısında bu güne 552 konuta yıkım kararı çıkarttığını bize belirtiler ama gereğini yapmadılar” dedi.  

‘KAÇAK YAPILARA GÖZ YUMULUYOR’

Yıkım kararını ihaleye çıkartıldığını ancak 552 konutun yıkılması için hiçbir firmanın ihaleye girmediğini dile getiren Tan, “Önemli olan daha inşa halindeyken, daha inşasına başlamadan bu yapılara izin vermemeleri, göz yummaları gerekiyordu. Böyle giderse Van Gölü kıyıları çok kısa zamanda tamamen işgal edilecek. Parası olan, gölün kıyısında arsa alıyor, yapı inşa ediyor ve yapıların duvarlarını sahilin sıfır noktasına kadar getiriyor. Bu yapılar nedeniyle halkın denize girmesini, denizle buluşmasını engelliyor. Bu yapılar tamamen imar ve kıyı kanununa aykırıdır. Biz, buradan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve belediyelere çağrı yapıyoruz; kimin yetkisinde olursa olsun, bu yapılara bir an önce el atılması, kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkılması gerekiyor” diye konuştu.

‘CEZA KESİLİYOR AMA YIKIM YAPILMIYOR’

2022 yılında bölgenin “turizm alanı” ilan edildiğini hatırlatan Tan, “Turizm alanı ilan edildikten sonra, Van Gölü Koruma Kanunu çıkartıldı. Van Gölü Koruma Kanunu’yla beraber bu alanlarda bir yapılaşma söz konusu olduğunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden izin alınması gerekiyordu. İzin alınmadığı takdirde ise yıkılması gerekiyordu. Bu karar, bu güne kadar herhangi bir kurum tarafından dikkate alınmadı ve herhangi bir işlem de yapılmadı. Şimdiye kadar Tuşba Belediyesi’nin kaçak yapılaşma yapanlara ilişkin 35 milyon TL para cezası kestiğini ama bir yıkım yapmadığını gözlemledik” şeklinde konuştu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.