Van Ekoloji Meclisi ilk konferansını yaptı

Van Ekoloji Meclisi ilk konferansını yaptı

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Van Ekoloji Meclisi, "Başka bir Mezopotamya mümkün" şiarıyla konferans düzenledi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Van Ekoloji Meclisi, "Başka bir Mezopotamya mümkün" şiarıyla Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda 1'inci Konferansı'nı gerçekleştirdi. Salona, "Savaşlar en büyük ekolojik tahribattır", "Ber bi jiyaneke ekolojik ber bi xwerêveberiyê", "Kadın özünde doğa, doğa özünde kadındır" yazılı pankartların asıldığı kongre, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ekoloji hareketinin Kürtçe ve Türkçe olarak perspektifi okundu.

Ekolojik toplumu, Van Ekoloji Meclisi'nin vizyonu, 3 aylık faaliyet raporu ve ilkelerinin belirlendiği konferansta konuşan Van Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Yusuf Sevmiş, Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin toplumsal bir hareket olduğunu vurgulayarak, "Mezopotamya Ekoloji Hareketi, kapitalist modernite zihniyetine karşı demokratik komünal ekonomiyi hayata geçirme hareketidir" dedi.

Yaşanan savaşların bir sonucu olarak ortaya çıkan açlık, susuzluk, doğal afetler, göçler ve ekolojik tahribatlara karşı insan ve doğa ilişkisini yeniden ele alınarak düzenlenmesi gereken acil bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Sevmiş, "Bütün bu sorunların temelinde toplumsal ekoloji var ve toplumsal ekolojinin hayata geçirilmesi bu nedenle elzemdir" dedi. 

'Karanlıktan şikayet edeceğine bir mum da sen yak'

Ardından söz alan Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Yasemin Arıkan ise, ekolojinin tanımından bahsettiği konuşmasında, esas aldıkları toplumsal ekoloji felsefesinin 21'ci yüzyılda yaşanan sorunların temel nedenine ışık tuttuğunu söyledi. Konfüçyüs'ün, "Karanlıktan şikayet edeceğine bir mum da sen yak" sözünü hatırlatan Arıkan, ekoloji meclisi olarak üzerinde durdukları en önemli konunun da bu olduğunu dile getirdi. 

Arıkan, "Sadece sonuçlara bakan bir bakış açısıyla değil toplumsal boyutuyla yeniden ele alınan doğa ve insan ilişkisinin çözümlenmesi değiştirilmesi, yenilenmesi gereken bir noktadayız" ifadelerini kullandı. 

Ardından Van Ekoloji Hareketi aktivisti Hürriyet Sönmez, meclisin 3 aylık faaliyet raporunu okudu. Sönmez'in Ekoloji Meclisi'nin çalışmaları hakkında yaptığı aktarımın ardından konferans akademisyenler ve gönüllü üyelerinin konuşmalarıyla devam etti. 

Ekoloji Meclisi'nin yeni yönetiminin belirlenmesinin ardından konferans sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.