Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden bir komisyon Soma'ya gidiyor

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden bir komisyon Soma'ya gidiyor

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Soma'da incelemelerde bulunmak üzere bir komisyon oluşturulmasına karar verdi.

YÜKSEKOVA HABER

VAN - Van Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Meclis toplantısının 3’cü gününü Manisa’nın Soma İlçesinde meydana gelen iş cinayetine ayırdı. Büyükşehir meclisi yaşamını yitiren maden emekçiler için Fatiha okutarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, "Soma halkının acısı bizim acımızdır. Meclis olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu buradan belirtiyoruz" dedi.

Bozbay: Van halkı olarak her türlü yardıma hazırız

Van Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Meclis toplantısının 3’cü gününü Manisa’nın Soma İlçesinde meydana gelen iş cinayetine ayırdı. Meclis toplantısında ilk olarak yaşamını yitiren emekçiler için Fatiha okutularak, bir dakikalık saygı duruşundu bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, bu kazaların kaza olmaktan çıktığını ve birer cinayete dönüştüğünü belirtti. Bozbay, "Geçmişten bugüne üzücü olaylara sebep olan bu kazaların önüne geçmek için Milletvekilimiz Ayla Akat tarafından bir önerge verildi ama AKP Milletvekilleri tarafından gündem işgal ediliyor diye reddedildi. İktidar milletvekilleri buraların tam teşekküllü olarak denetlendiğini, hiçbir sorunun olmadığını savundular. Bu ihmaller nedeniyle bugün bu cinayet yaşandı. Eş Başkanlarımız açıklama yaparak Van Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü yardıma hazır olduklarını belirtiler. Bizde meclis olarak Soma halkının yanında olduğumuzu acılarını paylaştığımızı her türlü yardıma hazır olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

Bildirici:Bakan'ın hemen istifa etmesi gerekiyor

BDP Meclis Üyesi Abdulbasit Bildirici ise, yaşananların bir cinayet olduğunu ve bu cinayetin siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti. Bildirici, "Bizim geleneğimiz, Hz. Ömer’ in yaptığı gibi 'Fırat nehrinin kıyısında bir kuzuyu kurt kaparsa bunun hesabını benden sorun' hesabını yapan bir gelenektir.

Yakın bir zamanda Güney Kore de bir tekne faciasında ülkenin Başbakanı çıktı başına önüne eğdi utandı ve istifa etti. Biz demiyoruz ki hükümet ya da başbakan çıksın utansın istifa etsin ancak bununla ilgili olan bakan çıksın başını önüne eğsin, utansın, istifa etsin" diye konuştu. Hükümetin 3, Barış Demokrasi Partisi'nin ise (BDP) tam 7 gün yas ilan ettiğini belirten Bildirici, büyükşehir meclisi olarak her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti. BDP meclis üyesi Ramazan Alver de "Burada Türkiye’nin bir gerçeği ile bir kez daha yüzleşmek zorunda kaldık. Türkiye’de iktidar yandaşları ucuz iş gücüyle azami kazanç sağlamak adına bu katliamlara göz yummaktadırlar. Somali’de insanlar ekmeksizlikten ölürken burada ekmek kazanmak için insanlar ölüyor, her ikisinde de ekmek söz konusudur. Sorumluların derhal hesap vermeleri gerekiyor" dedi.

Belediye Başkanlarından Soma halkıyla dayanışma mesajı

Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız ise, "Maalesef alışık olduğumuz bir tablo. Bu bir şirkete mal edilemeyecek kadar ağır sorumluluğu olan bir olay. Hiçbir şey yokmuş gibi ölümleri rakamlarla telaffuz eden bir kamu anlayışı var. Tamamıyla kendini kalkındıran ama kamuoyunu çürüten bir anlayış bugün hüküm sürmektedir. İnsanı öteleyen, insan emeğini hiçe sayan, tamamıyla liberal bir anlayışla sermayeyi önemseyen, emeği reddeden, koşulları iyileştirmeyen bu tutumu kınıyoruz" dedi.

Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, devletin yıllardır kirli bir siyasetle işçinin, emekçinin emeğini hiçe saydığını belirterek, bugün AKP'nin eliyle bunun devam ettirildiğini söyledi. Güler, "Bugün bir yandan ayakkabı kutularında 30 milyar dolarlar çıkıyor, bir yandan da 400 metre yerin altında can verenler 900 TL için çalışıyorlardı. Bu büyük bir ayıptır. Meclis adına bir komisyon oluşturularak Soma'ya gönderilmesini öneriyoruz" dedi.

Meclis oluşturulan bir komisyonu Soma'ya gönderiyor

Son olarak konuşan AKP meclis üyesi Yılmaz Kılıç,"Yaşanan bu olay sonrası Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Bekir Kaya’nın açıklamasından dolayı teşekkür ediyorum, kendisini takdir ediyorum. Yaşanan bu olayda soruşturma yapılıyor. Bu olayda ihmali olanların cezalandırılmasını biz de bekliyoruz. Bunun üzerinden hükümete yüklenmek, siyaset üretmek bana göre yanlış bir şey. Umuyorum ki bu olayda ihmali olanların açığa çıkacaktır" diye konuştu. Yapılan tartışmaların ardından Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi Soma İlçesi'ne giderek incelemelerde bulunacak bir komisyon kurulmasına karar verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.