Uzun yaşamın anahtarı iş güvenliğidir

Uzun yaşamın anahtarı iş güvenliğidir

Kanalizasyon ve içme suyu altyapısında çalışan personelini bilgilendirerek farkındalığını artırmayı amaçlayan DİSKİ Genel Müdürlüğü, “İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri” ve “Emniyet ve Hijyen” isimli iki ayrı broşür hazırladı.

YÜKSEKOVA HABER

DİYARBAKIR - DİSKİ Genel Müdürlüğü, kanalizasyon ve içme suyu altyapısında çalışan personelinin bilinçli bir şekilde çalışmasını sağlamak için “İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri” ve “Emniyet ve Hijyen” isimli iki ayrı broşür hazırladı. DİSKİ İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi Sorumlusu Mustafa Kaya tarafından hazırlanan broşürlerde çalışma esnasında uyulması gereken kurallar ve hijyen konusu detaylarıyla ele alındı.

Birincil önceliğimiz iş sağlığı ve güvenliğidir

DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün çevreye ve insana duyarlı hayat felsefesi gereğince hazırlanan ve özellikle Kanalizasyon ve İçme Suyu Daire Başkanlıklarının arazi çalışmalarında yer alan personel gözetilerek hazırlanan el broşürlerinde pek çok konu ana başlıklar altında ele alındı. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün birincil önceliğinin iş sağlığı ve güvenliği olduğunun ifade edildiği, “İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri” broşüründe, “İş sağlığı ve güvenliği tüm çalışanların sorumluluğudur. Hiçbir iş yaralanmayı gerektirecek kadar önemli ve acil değildir. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması halinde tüm kazalar önlenebilir. Acil Durumlar vakit geçirmeksizin 185 numaralı telefona bildirilerek gerekli ambulans hizmeti, ilkyardım ve tıbbi müdahalenin yapılması sağlanmalıdır” gibi bilgilere yer verildi.

Broşürde, kanalizasyon çalışması, kazılı çalışmalar, parlayıcı ve patlayıcı ortamda çalışma, kaldırma araçlarının çalışma koşulları, yüksekte çalışma, kimyasallarla çalışma gibi başlıklarla iş sağlığı ve güvenliği kriterlerine yer verildi.

Koruyucu malzemeleri kullanmak zorunludur

Aynı broşürün, Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Kullanım El Kitabı başlıklı bölümde ise kişisel koruyucuların iş yeri özelliğine göre baret, iş elbisesi, iş ayakkabısı gibi sürekli kullanılması gerekenler ve maske, gözlük, eldiven, yağmurluk ve emniyet kemeri gibi çalışma anında kullanılması gerekenler olarak iki ayrı grupta ele alındığı belirtildi. Kişisel korunma araçlarının iş güvenliği tekniğine rağmen bertaraf edilemeyen tehlikelere karşı korunmak için verildiğinin ifade edildiği broşürde, “İş yerinde ne kadar önlem alınmış olursa olsun, bakım-onarım sırasında kullanılan araçların çalışmalarından kaynaklanan olası tehlikelere karşı kişisel koruyucu malzemeleri kullanmak zorunluluğu vardır” ifadelerine yer verildi. Broşürde ayrıca şu bilgiler yer aldı: “Kişisel korunma araçlarının nasıl ve nerede kullanılacağı iş yerindeki yetkililer tarafından bildirilecektir. Malzemelerin kullanılması ihmal edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki, koruyucu malzemeler kullanılacağı işlerin ve kullanılacağı yerlerin risklerini önleyecek şekilde tasarlanmış ve imal edilmiştir.”

İş hasta etmemelidir

İkinci broşür “Emniyet ve Hijyen”de ise hijyenin gerekliliği üzerinde duruldu. Özellikle DİSKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Birimi Personeli için hijyenin gerekliliğine işaret edilen broşürde, iş esnasında iş kıyafetlerinin giyilmesinin gerekliliğine, kişisel koruyucu donanımların edinilmesine ve kanaldaki çalışmalar esnasında mutlaka eldiven kullanılması gerektiğine vurgu yapılarak, “İş hasta etmemelidir” denildi.

İş güvenliği bir yaşam biçimidir

“Uzun yaşamın anahtarı iş güvenliğidir” denilen broşürde, ilk yardım eğitiminin önemine dikkat çekildi. Kanalizasyon altyapısında çalışan personelin, kanal inşaat işleri imalatı esnasında büyük risk altında olduğu vurgulanarak, destekleme, perdeleme, şevli kazı/sıralama, kontrol ve izleme ve gürültülü ortamda çalışma gibi konularda personelin eğitimli olması gerektiğine dikkat çekildi. “İş güvenliği bir yaşam biçimidir” ifadesinin yer aldığı broşürde, iş yerinde emniyetin önemine dikkat çekildi. İş yerinde güvenli çalışma esnasında “İlgili yönetmeliklerin bilinmesi, teknik korunma, kişisel korunma, örnek davranışlar, talimatlar ve eğitim organizasyon, izleme ve kontrol” gibi özelliklere dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.