Urfa'da '55 fotoğrafçı 55 tutsak' sergisi açıldı

Urfa'da '55 fotoğrafçı 55 tutsak' sergisi açıldı

"Görülmüştür" ekibi ve Red Fotoğraf Grubu'nun ortak projesi olan "Dışarıdan İçeri-İçeriden Dışarı Fotoğraf Köprüsü" sergisi Urfa'da açıldı.

55 fotoğrafçının fotoğraflarının 55 siyasi tutuklu tarafından betimlenmesiyle ortaya çıkan "Dışarıdan İçeri-İçeriden Dışarı Fotoğraf Köprüsü" sergisi Urfa'da açıldı.

Görülmüştür.org ile Red Fotoğraf Grubu'nun ortak projesi olan sergide, 55 fotoğraf bulunuyor. Urfa Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu'nda sergilenen fotoğraflar, siyasi tutsakların sesini fotoğrafların dili ile dışarıdaki insanlarla buluşturan projede, Türkiye'nin 26 cezaevinden 55 siyasi tutsağın kendilerine gönderilen fotoğraflara yorum yazmasından oluşuyor. Projenin mimarlarından "Görülmüştür" sitesinin kurucusu yazar ve yıllarını cezaevinde geçirmiş eski bir tutsak olan Adil Okay, serginin Urfa'da açılmasını önemsediklerini söyleyerek, tutsakların çoğunun Kürt olmasından kaynaklı fotoğrafların kendi topraklarında sergilenmesinin anlamlı olduğunu anlattı. 

'Anahtar deliğinden sızdık'

Okay, sergiyi oluşturma aşamasında karşılaştıkları zorlukları şöyle anlattı: "Türkiye'nin 26 hapishanesinde kalan 55 siyasi tutsağa ulaşmaya çalıştık. Biz projeye karar verdiğimiz zaman henüz savaş başlamamıştı. Projeyi devreye koymaya başladığımızda savaş konsepti hapishanelere de yansıdı. Tutuklularla yazışmalarımız sekteye uğradı. Biz 26 hapishaneye tüm engellemelere rağmen, anahtar deliğinden parmaklıklardan sızarak girdik. 6 aylık zorlu bir yazışmadan sonra projemiz tamamlandı."

'Bir adreste siz alın bir mektupta siz yazın'

Projeyle amaçlarının cezaevlerinde bulunan 170 bin tutuklunun varlığını hatırlatmak olduğunu belirten Okay, "Tutukluların en büyük umudu mektuplardır. Biz Görülmüştür ekibinin şiarı da 'Bir adreste siz alın bir mektupta siz yazın' şiarıyla onların bizler için daha iyi yarınlar için içeride olduklarını hatırlatmak. Bütün baskılara rağmen bu tutsakların esir alınmadığını size göstermek istedik" dedi. 

'Mazlum Doğan'dan günümüze Kürt halkı hep direndi'

Uzun yıllar içeride kalan eski bir tutuklu olan Okay, 1980'li yıllardan bu yana değişen şeylerin olduğunu söyleyerek, o yıllarda cezaevlerinde direnenlerin Kürdistan'daki demokratik gelişmeye katkılarının olduğunu ifade etti. Okay, "12 Eylül darbe döneminde zindandakilerin, nasıl direndilerse, şimdilerde de aynı direniş devam ediyor. Mazlum Doğan'ın Diyarbakır Cezaevi'nde başlattığı isyan ateşi Dörtler olarak bilinen gençlerin eylemleri ile devam etti. Şimdi de Kürdistan'da direniş var. Aynı zamanda katliamlar yapılıyor. Nasıl ki 12 Eylül zebanileri nefretle anılıyorsa. Kürdistan'da bu katliamı yapanlar nefretle anılacak" diyerek direnişin kazanacağını ifade etti. 

Projenin bir diğer mimarı Red Fotoğraf Grubu'ndan Özcan Yaman ise, projeye nasıl karar verdiklerini anlattı. Yaman, "2009'da 'Hapishanedekilerle birlikte fotoğraf çekelim' diye bir yazı yazdım. Daha sonra Adil Okay'la birlikte fotoğraflarla metinleri buluşturma kararı ile sergi doğmuş oldu. 'Görülmüştür' ekibinde 2000'den fazla siyasi tutuklunun adresi bulunuyor. Hapishanelerle iletişi onlar kuruyor ben de fotoğrafçılarla iletişime geçtim" diyerek sergi sürecini anlattı. 

'Tutuklular bizi motive ediyor'

Sergide fotoğrafı bulunan fotoğrafçı Ali Osman Abalı da, hapishanede öncelikle mektup arkadaşı edindiğini, daha sonra fotoğrafını yorumlattığını anlatarak, "Mektuplaştığımız tutuklular bizi motive ediyorlar. Hapishanelerden korkmamamız gerektiğini söylüyorlar. Benim de yakın zamanda yargılandığım bir mahkemem var, ama korkmuyorum. Onlardan aldığımız motivasyon çok önemli" diye konuştu. 

Sergi bir hafta foğrafseverlere açık olacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.