UNICEF: Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüşüyor

UNICEF: Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüşüyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki çocuk ölümlerinden endişe duyduklarını ve Gazze'nin çocuklar için mezarlığa dönüştüğünü belirtti.

Elder, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze'deki çocukların, 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalardan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Elder, "Gazze'de artan çocuk ölümlerinden endişe duyuyoruz. Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüşüyor" ifadelerini kullandı.

Elder, UNICEF'in çatışmalar için acil ateşkes ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin kesintisiz ulaştırılması çağrısını yineleyerek "Gazze'deki çocuklar yalnızca bombardımanlar nedeniyle ölmüyor, onlar ihtiyaç duydukları tıbbi bakım eksikliği nedeniyle de ölüyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaları görüşmek üzere acil olarak toplandı. Oturumda, Gazze Şeridi'ndeki insani durum da gündeme geldi.

“Gazze'de her gün 420'den fazla çocuk öldürülüyor veya yaralanıyor”

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, bölgede yaşanan çatışmaların en fazla çocukları etkilediğine dikkat çekti. Russell, "Gazze'de her gün 420'den fazla çocuk öldürülüyor veya yaralanıyor, bu bizi derinden sarsması gereken bir sayı" şeklinde konuştu. İsrail'de de Filistin bölgelerinde de çocukların "bütün hayatları boyunca sürebilecek, korkunç bir travma" yaşadığını vurgulayan Russell, bölgedeki altyapının durumuna ilişkin bilgi de verdi.

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar sonucunda bölgedeki 35 hastaneden 12'sinin faaliyet gösteremez hâle geldiğini belirten Russell, en az 221 okulun ve 177 binden fazla konutun hasar gördüğünü veya yıkıldığını söyledi.

Su sıkıntısı yaşanıyor

UNICEF Genel Direktörü, Gazze Şeridi'ndeki yakıt sıkıntısının sivil halkın suya erişimini de olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Russell, "Sadece bir tuzlu su arıtma tesisi yüzde 5 kapasite ile çalışıyor, diğer altı arıtma tesisi ise Gazze Şeridi'ndeki yakıt ve elektrik yetersizliği nedeniyle şu anda faaliyet dışı" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Filistinli mülteciler ajansı başkanı Philippe Lazzarini, "acil bir insani ateşkesin milyonlarca kişi için ölüm kalım meselesi haline geldiğini" söyledi.

BM acil toplantısında konuşan Lazzarini, İsrail'i Filistinlileri "toplu cezalandırmakla" ve sivilleri zorla yerinden etmekle suçladı.

Lazzarini, bölgede sivil düzenin daha da bozulmasının "Gazze'deki en büyük BM ajansının faaliyetlerine devam etmesini imkansız olmasa da son derece zorlaştıracağı" uyarısında bulundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.