Umut Akdoğan: 'Türkiye Tek Yürek'in 40 milyarı ortada yok

Umut Akdoğan: 'Türkiye Tek Yürek'in 40 milyarı ortada yok

CHP'li Umut Akdoğan, ek bütçe görüşmelerinde Maraş depremleri sonrasında gerçekleştirilen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında vaat edilen bağışları sordu: "115 milyar liradan 40 milyarı ortada yok."

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ek bütçe kanun teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, görüşmeler sırasında söz alan CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleştirilen "Türkiye Tek Yürek" isimli bağış kampanyasını hatırlattı. 

Söz verilen yardımlardan 75 milyar liranın toplandığını söyleyen Akdoğan, "115 milyar lira yardım toplanacağı sözü verildi. Biz öğreniyoruz ki bu 115 milyar liradan 75 milyarı toplanmış, 40 milyarı ortada yok. 'Hayır hayır' dediler, bu 75 değil 82 milyar. 75 milyar da olsa 82 milyar lira da olsa, burada ciddi bir açık var" dedi.

'BURADA 2 SORUNUN YANITLANMASI LAZIM'

Yardımın 86 milyar liralık bölümünün 2 şirket ile kamu kurumları tarafında vaat edildiğini dile getiren Akdoğan, "115,1 milyar lira vaat edilmiş. Bunun 86 milyarı 2 şirket ve devlet kurumlarınca vaat edilmiş. Merkez Bankası 30 milyar, Ziraat Bankası 20 milyar, Vakıf Bank 12 milyar, Halkbank 7 milyar, Turkcell 3,5 milyar, Cengiz Holding 2,5 milyar, Baykar 2 milyar. Fakat bu para yok. Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında sormuş, bu kişiler kimler diye, buna cevap da yok. Burada 2 sorunun yanıtlanması lazım. Bir, bu 75 milyar nereye gitti? İki, 40 milyar niye toplanamadı?" diye konuştu.

'DEVLET KURUMLARININ VAAT ETTİĞİ PARALAR BİLE YOK'

"Devlet kurumları 88 milyar vaat ediyor, ancak toplamda 75 milyar toplanıyor. Devlet kurumlarının vaat ettiği paralar bile yok" diyen Umut Akdoğan, şöyle devam etti:

"Bunu Genel Kurul’da konuştum, bir AK Partili yanıma geldi. Dedi ki ‘Ben kürsüden cevap vereceğim ama bu paralar peyderpey veriliyor’. Allah aşkınıza insanlar kışın soğuktan donarken, yazın sıcaktan yanarken, hastalıklarla uğraşırken Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın bu paraları peyderpey vermesi kabul edilebilir mi? Bu parayı çıkaracak verecek. Zaten bunun usulüne de itirazımız vardı. Devlet çıkartıyor parayı veriyor.

Genel Kurul'da milletvekilleriniz bir elinde telefon, koşa koşa yanıma geliyor, hangi şirketin adını telaffuz ettiniz, Baykar mı dediniz Cengiz Holding mi dediniz? Niye beyefendi siz Cengiz Holding’le Baykar’ın avukatı mısınız? Efendim bir şirket ödemiş de diğer şirket ödeyecekmiş de ya bırak onu. Her derdi bırakıp Cengiz Holding ile Baykar’ın peşine düşmek bir milletvekiline yakışmaz." 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.