Ukrayna'da açık ara Poroşenko

Ukrayna'da açık ara Poroşenko

Ukrayna'da sandık çıkış anketlerinde birinci çıkmasının ardından zaferini ilân eden milyarder işadamı Poroşenko, "İlk iş doğudaki savaşa ve kaosa son vermek" dedi.

Ukrayna'daki devlet başkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi sona ermesinin ardından sandık çıkış anketleri açıklandı.

İlk sonuçlara göre, milyarder işadamı Petro Poroşenko'nun yüzde 55,9 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Poroşenko'yu yüzde 12,9 oranla eski başbakan Yulia Timoşenko takip etti.

Sandık çıkış anket sonuçlarının açıklanmasının ardından zaferini ilân eden Poroşenko, "Anket sonuçlarının tamamı, seçim yarışının ilk turda kesin sonuca ulaşıldığını gösteriyor" dedi.

Konuşmasında Ukrayna'nın Avrupa'yla bütünleşmesi gerektiğini savunan Poroşenko, "Ama öncelikli iş, ülkenin doğusuna giderek bölgedeki savaşa ve kaos ortamına son vermek" ifadelerini kullandı.

Poroşenko, parlamento seçimlerinin de bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesinin gerektiğini söyledi.

Ukrayna'nın tek ve bütün bir devlet olarak kalmaya devam edeceğini vurgulayan Poroşenko, "Federal yapı olmayacak" ifadesini kullandı.

Timoşenko yenilgiyi kabul etti

Ukrayna'nın eski başbakanı Yulia Timoşenko ise seçimlerin ardından yenilgiyi kabul ederek, "Tüm Ukrayna halkını kutluyorum. Kremlin'in tüm çabalarına rağmen dürüst ve demokratik seçimler gerçekleştirmeyi başardık" dedi.

Soğuk Savaş sonrası en büyük kriz

Ukrayna'daki seçimler Batı ile Rusya'nın soğuk savaş sonrasında yaşadığı en büyük krizin tırmanmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşti.

Ukrayna'da Viktor Yanukoviç'i koltuğundan indiren protestolar eski Devlet Başkanı'nın Ukrayna'yı AB'den uzaklaştırıp Rusya'ya yakınlaştırmasıyla başlamıştı. Ülkenin eski lideri Yanukoviç gösteriler sonrasında Rusya'ya kaçtı.

Kiev üzerindeki etkisini kaybeden Rusya, ülkede Rusça konuşan nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde nüfuzunu artırma yoluna gitti. Yüzde 60'a yakını Rus olan Kırım'da 16 Mart'ta sadece Rusya'nın tanıdığı bir referandum düzenlendi. Moskova, bu tartışmalı referandumla Kırım'ı ilhak etti.

İşgal ve ayrılıklar

Rus yanlısı gruplar nisan ayı başında da ülkenin doğusundaki bazı şehirlerde hükümet binalarını işgal etmeye başladı. Ukrayna bunun üzerine bölgede operasyon başlattı. Luhansk ve Donetsk'te yine tartışmalı referandumlar düzenlendi, bu iki bölge Kiev'den ayrılmaya 'evet' dedi.

Kiev yönetimi, Moskova'yı Kırım senaryosunu ülkenin doğusunda da tekrarlamakla suçluyor. Rusya ise böyle bir niyeti olmadığını ancak buralarda Rusça konuşan nüfusun haklarının da korunması gerektiğini savunuyor. Reuters 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.