Uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geldiler

Uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geldiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin ST. Petersburg Konstantin Sarayı’nda bir araya geldi. Rusya ile uçak krizinden sonra Rusya ile ilk yüz yüze temas, Erdoğan ve Putin buluşmasıyla gerçekleşti.

Görüşme öncesinde konuşan Rusya Lider Vladimir Putin şunları söyledi: “Son yıllarda bizim ilişkilerimiz hem seviyesi hem d e içeriği açısından benzersiz bir nitelik taşıyordu. Fakat geçen seneki Kasım ayında Rus askerinin öldürülmesinden sonra bu ilişkiler son derece düşük bir seviyeye indi. Türkiye’nin iç siyasi durumu zor durumda. Türkiye’nin bu zor günlerinde buraya gelme fırsatı ve zamanını bulmanız zaten her iki tarafın da ikili ilişkilerin normalleşmesi için bir niyeti olduğunun bir ifadesidir. Ve bu gelişme de her iki ülkenin halkının hayrına olacaktır. Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi ilk arayan liderlerden birisi olduğunu biliyorum. Biz her türlü darbe kalkışmalarına Anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşıyız ve karşısında olacağız. Aynı zamanda Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceği ve sayenizde ülkenin başındayken üstesinden geleceğini ümit ediyorum ve buna inanıyorum. Bugün hem baş başa hem de geliştirilmiş formatta ilişkilerimizi müzakere etmeye ele almaya fırsatımız olacak. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden kurulması ve terörle mücadele konusu da ele alınacaktır. Tekrar böyle bir fırsatımız olmasına çok seviniyorum. Hoş geldiniz diyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise karşılıklı görüşmede şunları kaydetti: “Gerçekten böyle bir hassas dönemde bu randevuyu vermeniz sebebiyle çok teşekkür ediyorum. Aslında planlamamız malum G-20 zirvesiydi. Tabi o nahoş olaydan sonra süratle bir araya gelmemize vesile olması sebebiyle bundan dolayı gerçekten teşekkür ediyorum. Çünkü Türkiye-Rusya ilişkileri çok farklı olumlu bir sürecin içerisine girmiştir. Kendimize büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleştikten ertesi gün sizlerin lider noktasında bizi arayışınız hem tüm heyetimizi hem de tüm halkımızı mutlu etmiştir. Pazar günü de İstanbul’da yapılan dev miting gerçekten halkımızın demokrasiyi sahiplenişi ve darbelerin karşısında durması bakımından çok anlamlıydı. Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare konsey toplantılarına da başlayacağımız için çok mutluyuz. Aramızda masada olan bir çok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümünde yardımcı olacaktır. Ben tekrar teşekkür ediyorum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.