Uca: Televizyon ve radyoların kapatılmasının gerekçesi nedir?

Uca: Televizyon ve radyoların kapatılmasının gerekçesi nedir?

HDP’li vekil Feleknas Uca, Başbakan Yıldırım’a televizyonların kapatılması gerekçesini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’de yayın yapan çok sayıda televizyon kanalı 28 Eylül Çarşamba akşamı yayın yaptıkları TÜRKSAT uydusundan çıkartılarak, ekranlarının karartılmasını Meclis’e taşıdı.

Aralarında Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarok TV’nin bulunduğu televizyon kanallarına herhangi bir resmi bilgilendirme tebliğ edilmeden, şartellerin indirilmesi suretiyle ekranlarının karartıldığını belirtilen Uca, şunları ifade etti:

“Kürt ve Alevi toplumun taleplerinin sesine darbe”

“Kapatılan televizyon kanalları arasında yer alan Zarok TV, Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmanckî (Zazakî) lehçelerinde sadece çizgi film ve çocuk programları yapan bir televizyon kanalıdır.

“Yine Jiyan TV Kürtçe’nin sadece Kirmanckî lehçesinde yayın yapan bir televizyon kanalıdır.

“Ekranı karartılan Azadî TV Kürtçe ve Türkçe dillerinde habercilik yapan bir televizyondur.

“TV 10 ise Türkiye’de Alevi topluma hitap eden tek televizyon kanalıdır. Govend TV Kürt folklorü üzerine yayın yapan bir müzik ve halay kanalıdır.”

“Kapatmalar ile Kürt halkının ve Alevi toplumunun haklı taleplerinin sesi sok sayıda demokrat ve muhalif televizyon ve radyo kanalına karartma, susturma ve mühürleme yoluyla ağır bir darbe vuruldu.

“Bu karar sadece halkın haber alma, bilgilenme ve serbest kamusal tartışma üzerinden bireysel kanaatini oluşturma hakkının askıya alınmasına sebep olmamış, aynı zamanda Türkiye’de milyonlarca kişi tarafından konuşulan Kürtçe’nin kamusal alandan dışlanmasına sebep olmuştur.”

Kapatma kararının sadece halkın haber alma, bilgilenme ve serbest kamusal tartışma üzerinden bireysel kanaatini oluşturma hakkının askıya alınmasına sebep olmamış, aynı zamanda Türkiye’de milyonlarca kişi tarafından konuşulan Kürtçenin kamusal alandan dışlanmasına sebep olduğunu belirtt.

Sorular

Uca, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

* 15 Temmuz 2016 tarihinden beri kaç televizyon kapatıldı? 28 Eylül Çarşamba günü kapatılan televizyon sayısı kaç?

* 28 Eylül Çarşamba akşamı aralarında Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarok TV’nin yer aldığı çok sayıda televizyon kanalının TÜRKSAT uydusundan çıkartılarak, ekranlarının karartılmasına ilişkin alınmış bir karar mevcut mu? Böyle bir karar mevcut ise bu kararın yasal gerekçesi ne?

* Söz konusu kararın Başbakanlığa bağlı bir birim tarafından alındığı iddiaları doğru mu? Bu iddia doğru ise söz konusu birim hangisi? Bu birimin kurulma amacı ve yetki sınırları ne?

* İddia edildiği gibi söz konusu kanallar RTÜK tarafından kapatılmadıysa, RTÜK tarafından denetlenen bu televizyon kanallarına ilişkin kararın farklı kişi/ler ya da kurumlar tarafından alınmasının sebebi ne?

* Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmanckî (Zazakî) lehçelerinde sadece çocuklara ilişkin yayın yapan Zarok TV’nin kapatılmasının nedeni ne? Yine sadece Kürt folkloru üzerine yayın yapan bir halay kanalı olan Govend TV’nin kapatılma gerekçesi ne?

* Son birkaç aydır sistematik bir hal alan Kürt ve muhalif medya üzerindeki baskıların sebebi ne? Bu baskılarla ne amaçlanıyor?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.