UAEA'dan İran açıklaması: Zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit ettik

UAEA'dan İran açıklaması: Zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit ettik

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın raporu, İran'ın Fordo Nükleer Tesisi'nde yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit edildiğini ortaya koydu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Yönetim Kurulu üyesi ülkelerle 3 ayda bir paylaştığı İran'ın nükleer faaliyetlerini ele alan raporunda, ülkenin Fordo Nükleer Tesisi'nde yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit ettiklerini açıkladı. 

AA'nın aktardığında göre, raporda, müfettişlerin 21 Ocak'ta İran'ın yer altı tesisi Fordo'da iki kademeli IR-6 santrifüjünün daha önce beyan edilenden 'önemli ölçüde farklı' bir şekilde yapılandırıldığını fark ettiği, buradan alınan numunelerin yüzde 83,7'ye varan saflıkta parçacıklar olduğunun belirlendiği kaydedildi. "İran, ajansa zenginleştirme seviyelerinde 'istenmeyen dalgalanmaların' geçiş döneminde meydana gelmiş olabileceğini bildirdi" ifadelerine yer verilen raporda ayrıca UAEA ile İran arasında konunun açıklığa kavuşturulması için görüşmelerin devam ettiği aktarıldı.

UAEA, daha önce İran'ın yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirdiğini bildirmiş, bazı uluslararası medya kuruluşlarında ise bu oranın yüzde 84 olduğuna ilişkin 20 Şubat'ta haberler çıkmıştı. Tahran yönetimi bu haberleri yalanlamıştı.

ABD: İRAN, 12 GÜNDE NÜKLEER BOMBAYA MALZEME ÜRETEBİLİR

Savunma Bakanlığı Politikalardan Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl de Temsilciler Meclisi'nde yaptığı açıklamada İran'ın nükleer faaliyetlerine değindi. Bir Cumhuriyetçi Kongre üyesinin Demokrat Başkan Joe Biden'ın neden Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) adı verilen nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak istediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Kahl, 'İran'ın 12 günde nükleer bombaya malzeme üretebileceğini' söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, Colin Kahl, "Çünkü İran'ın nükleer kapasitesi biz JCPOA'den ayrıldığımızdan bu yana belirgin ölçüde arttı. 2018 yılında eski yönetim JCPOA'den çıkma kararı aldığında İran'ın bir bomba için gerekli fisil maddeyi üretmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacı vardı. Şimdi bunu yapmak yalnızca 12 gününü alacak. O nedenle sanırım hala bu konuyu diplomatik olarak çözebileceğimiz ve nükleer programını yeniden dizginleyebileceğimiz; bunun diğer seçeneklerden daha iyi olduğu görüşü hakim" açıklamasında bulundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.